O českém buditeli a mořských pannách

31. srpen 2016

V 70. a 80. letech minulého století vznikal v Československém rozhlase pozoruhodný historicko-dokumentární cyklus. Pod názvem „Odkazy“ ho připravoval redaktor Milan Navráti spolu s PhDr. Vladimírem Kováříkem, literárním vědcem (1913-1982), který celý svůj život zasvětil popularizaci české historie, zejména pak historie literární.

V mnohadílném cyklu "Odkazy" Kovářík poutavě a zasvěceně seznamoval posluchače s historií četných míst naší vlasti. Půvab jeho vypravěčství si dnes ukážeme na části cyklu, která byla natočena na začátku roku 1980 a v podtitulu měla uvedeno: Východočeské putování za kulturními tradicemi-Dobruška.
Východočeské město Dobruška je spjato s mnoha významnými osobnostmi české kultury a historie. O tom, kdo patří mezi dobrušské rodáky, se dr. Kovářík zmiňuje v prvním úryvku z pořadu Odkazy.

Radniční věž v Dobrušce

Je přirozené, že největší pozornost při procházce Dobruškou věnoval Vladimír Kovářík patrně nejslavnějšímu rodákovi tohoto města – Františku Vladislavu Hekovi – alias F. L. Věkovi. Pod pozměněným jménem, jež mu dal autor románu o jeho životě Alois Jirásek, si možná mnoho diváků vybaví úspěšný seriál, který v roce 1970 natočil režisér František Filip s Radoslavem Brzobohatým v hlavní roli.

Socha F.L. Věka (Heka).jpg

Vladimír Kovářík nás provází historií života kupce Heka, ale přiblíží nám také mnohé z pamětihodností města, zejména stavby, jež se nacházejí na náměstí – budovu radnice, výstavní dům kupce F.L. Heka… Rodný domek F.L. Heka byl mnohem skromnější a zájemci ho najdou jen několik desítek metrů od náměstí. I do tohoto domku spolu s Vl. Kováříkem (a redaktorem Navrátilem) vstoupíme. Uslyšíme také originální výklad místní průvodkyně.

Rodný domek F.L.Heka

Rodný domek F.L.Heka v Dobrušce. Foto: Jiří Hubička

Historik je však od toho, aby uváděl věci na pravou míru. A tak je logické, že po výkladu oné místní průvodkyně, položil redaktor Navrátil Vl. Kováříkovi otázku – a jak to tedy bylo doopravdy. A v této části výkladu se konečně dozvíme i to, proč se v názvu dnešního příspěvku z rozhlasového archivu objevují mořské panny.

Paměstní deska na rodném domku F.L.Heka
Náměstí v Poličce

Dům U F.L.Věka na náměstí v Poličce. Foto: Jiří Hubička

František Vladislav Hek nebyl pochopitelně jen obyčejným kupcem. Když byl nucen převzít obchod svého otce, zasadil se o to, aby se v krámku prodávalo nejen zboží denní potřeby, ale aby se zde zájemcům půjčovaly také české noviny a knihy. Zřídil zde také externí pobočku Krameriova vydavatelství Česká expedice. A údaje historiků hovoří o tom, že do roku 1806, kdy jeho obchod vyhořel, shromáždil přes 3 tisíce svazků.

Radniční věž v Dobrušce

Jak už bylo řečeno, Vladimír Kovářík byl především literárním historikem. Proto nabídl posluchačům rovněž zasvěcený a nepříliš známý výklad o tom, za jakých okolností se s příběhem východočeského kupce setkal Alois Jirásek a proč tuto postavu učinil protagonistou svého rozsáhlého románu.

Celý mnohadílný cyklus „Odkazy“, který připravoval redaktor Navrátil s doktorem Kováříkem, je příkladem skvělé kulturní publicistiky a zůstává v archivu Českého rozhlasu jako cenný zdroj, který dodnes může sloužit k ozřejmování české historie.

Mořské panny-váhy

Mořské panny jako kupecké váhy v rodném domku F.V.Heka. Foto: Jiří Hubička

Spustit audio