Nový typ zraku u korýšů

31. březen 2008

Korýši vidí věci, jež zůstávají ostatním tvorům utajené. Díky uspořádání malých oček vnímají i zvláštní formu polarizovaného světla.

Mořský korýš strašek kudlankový (Odontodactylus scyllarus) je mistrem mnoha oborů. Vyniká například silou úderu přední končetiny. Dokáže prorazit i silnou ulitu plžů, kterými se živí.

Stejným přeborníkem je v oboru vidění. Vnímá nejen světlo viditelné lidskému oku, ale i záření z infračervené a ultrafialové oblasti. Australský neurobiolog Justin Marshall z Univerzity v Queenslandu v Brisbane zjistil, že straškům není odepřeno ani vidění zvláštního typu světla s cirkulární polarizací. Jde o světlo, jehož vlna se pohybuje po spirále. V přírodě nebyl znám tvor, který by tento typ světla vnímal. Strašek to zvládá pomocí malých oček zvaných omatidia, která má uspořádána v šesti řadách.

Marshall nabízel straškům potravu odměnou za odhalení zdroje světla s cirkulární polarizací. Tři ze čtyř zvířat se naučila hledat potravu podle světla stáčejícího se doprava. Dva ze tří strašků identifikovali zdroj cirkulárně polarizovaného světla s opačnou rotací.

Záhadou zůstává, k čemu strašci vidění cirkulárně polarizovaného světla využívají. Je možné, že signály slouží k námluvám, protože povrch těla samečků cirkulárně polarizované světlo odráží. Nelze vyloučit, že strašci používají toto světlo k utajené komunikaci, protože pro ostatní obyvatele korálových útesů je neviditelné.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio