Nový národní park pro nejvzácnější gorily

12. listopad 2009

Mnoho organizací i jednotlivců se po celém světě snaží o záchranu goril a dalších vzácných afrických zvířat. Tato pomoc má odlišné podoby - od drobných finančních příspěvků, přes získávání větších prostředků díky činnosti rozličných nadací, vzdělávací programy a intenzivní výzkum zvířat až po přímou záchranu goril v rehabilitačních stanicích a potírání pytláctví a obchodu s masem divokých zvířat.

Všechno toto snažení je chvályhodné a bezpochyby potřebné. Ovšem bez spolupráce s vládami zemí, ve kterých gorily žijí, a bez zapojení samotných obyvatel do záchranných aktivit nemá toto úsilí šanci na dlouhodobý úspěch.

Proto je každá nová zpráva o úspěšných ochranářských snahách v Africe vždy potěšující - k takovým patří i sdělení oficiálních úřadů v Kamerunu o vytvoření přeshraniční chráněné oblasti kvůli záchraně poddruhu gorily nížinné nigerijské (Cross River Gorilla). Území dostalo název Takamanda National Park a zvlášť významné na tomto počinu je, že ochrana území je společnou záležitostí obou sousedních států, Kamerunu a Nigérie. Do chráněné oblasti je zahrnuto také území Nigeria Cross River National Park. Zde žije kromě několika druhů kriticky ohrožených zvířat také zhruba 115 goril nížinných nigerijských. Je to číslo malé, o to horší je konstatování, že představuje asi třetinu populace tohoto vzácného gorilího poddruhu.

Vytvoření Takamanda National Park je výsledkem mnoha let práce a úsilí pod vedením Wildlife Conservation Society a Ministerstva lesů a divoké přírody (Ministry of Forestry and Wildlife) v Kamerunu. Bylo potřeba zpracovat koncepci základní záchrany goril a jiných velkých savců, uzavřít dohody s místními komunitami obyvatel, vypracovat podklady pro obnovení statusu rezervace na tomto území a vytvořit podmínky a pravidla příhraniční spolupráce na ochraně goril s Okawango Division of Cross River National Park v Nigérii.

Základní finanční vklad pro vytvoření Takamanda National Park poskytla na základě spolupráce s Ministerstvem lesů a divoké přírody v Kamerunu Německá rozvojová banka z pětiletého programu pro vytvoření chráněných oblastí ve spolupráci s místními komunitami v Kamerunu. Tato iniciativa je také financována z prostředků WWF dvou dalších německých institucí - German Development Service (DED) a German Technical Cooperation (GTZ).

Kromě záchrany goril nížinných nigerijských poskytuje park Takamanda také ochranu i dalším velkým savcům, a to především lesním slonům, šimpanzům a mandrilům - dalšímu druhu vzácných primátů.

Zbývá je doufat, že úsilí tolika lidí a institucí za podpory místního obyvatelstva a oficiálních úřadů v Kamerunu a Nigérii nebude zbytečné a opravdu pomůže zachránit tato nádherná zvířata pro další generace.

autor: Marina Vančatová
Spustit audio
Projekt Odhalení