Novruz je nejoblíbenější svátek Ázerbájdžánců

25. březen 2008

V Ázerbájdžánu minulý týden vyvrcholily oslavy oblíbeného svátku Novruz. Pozadu nezůstala ani malá komunita Ázerbájdžánců v České republice, která svátek slavila v sobotu 22. března v ázerbájdžánské restauraci Sedm krasavic v Praze. A proč se svátek Novruz vlastně slaví? Na to odpovídá předseda sdružení AZER-ČECH MUDr. Elšan S. Nazarov.

Co symbolizuje svátek Novruz a jaké jsou důvody k jeho oslavám?

"Novruz je svátek jara, takže jím slavíme příchod jara. Ale ten svátek nemá původ ani v křesťanství, ani v islámu, je to takový pohanský svátek, který se u nás v Ázerbájdžánu slaví už víc než 2,5 tisíce let. Někteří lidé dokonce říkají, že pochází z dob zoroastrismu, a jelikož Ázerbájdžán je země ohňů a naši předkové uctívali oheň, tak právě ten oheň, u kterého teď stojíme, patří ke svátku Novruz. A proč to nemá spojitost s náboženstvím, je z toho důvodu, že lidé ještě před několika tisíci lety neznali žádného boha, ale věděli, že zima končí a přichází jaro, čímž se probouzí příroda. A právě proto začali slavit tento svátek. V některých zemích je to začátek nového roku, například v Íránu, ale jelikož u nás v Ázerbájdžánu máme křesťanský kalendář, tak je to jen svátek jara."

Jak tento svátek přijali křesťané a později muslimové? Slaví ho také?

"Neřekl bych, že ho slaví křesťané nebo muslimové, ale nezávisle na náboženství Novruz slaví ty národy, které žijí v naší oblasti. Nemá to spojitost s žádným náboženstvím. A proto je to pro lidi bez rozdílu náboženství blízký a oblíbený svátek. A celkově Novruz je nejoblíbenější svátek všech Ázerbájdžánců. A i když je nás tady v Praze málo, chceme to slavit společně."

Oslavy svátku Novruz v ázerbájdžánské restauraci Sedm krasavic

Co k němu ještě kromě ohně patří, co jsou pro něj typické prvky?

"Než řeknu o těch prvcích, tak bych měl ještě jeden postřeh. Od doby, kdy žiji v České republice a kdy jsem tady slavil Velikonoce, mě zaujalo, že Novruz má hodně podobné prvky. Například na svátek Novruz barvíme vejce. Další prvek, který k němu patří, je osení. Takže o to je zajímavější. Ten svátek patří našim předkům, ale v křesťanském světě nacházíme také takové věci, jako je osení, barvení vajec a pečení cukroví. Takže to má hodně spojitost s Velikonocemi, které se slaví tady v České republice."

Osení a vajíčka

On i ten oheň je spojen s křesťanskými Velikonocemi - na Bílou sobotu se rozdělává před kostely a od něj se pak zapaluje velikonoční svíce. Ale zmínil jste se ještě o cukroví ke svátku Novruz - co pečete?

"Speciálně pro Novruz se peče pachlava, šekerbura - to jsou dvě nejznámější cukrovinky."

Ázerbájdžánské cukrovinky ke svátku Novruz

Co se týče data slavení svátku, jaké to má pravidlo? Je to pevné datum, nebo se vypočítává podle nějakého klíče?

"Na svátek Novruz se lidé připravují už měsíc. A konkrétně v úterý. Takže je to přesně v den, kdy podle kalendáře přichází jaro, čili tady 21. března. Ale všechny čtyři úterky, které jsou předtím, se postupně jmenují vítr, země, voda a vzduch. Lidé se začínají připravovat na Novruz už 4 týdny dopředu, což znamená, že podobně jako tady doma uklízejí, pečou cukroví, sázejí osení. Datum se neliší, je to vždy 21. března. A ještě se slaví poslední úterý, které je před samotným svátkem, během něj se dělá oheň."

Lidé při svátku přes ten oheň přeskakují. Jaký to má význam?

"Ten oheň je hodně oblíbený u dětí, děti přes něj skáčí a říkají: 'Ať oheň spálí všechny těžkosti, problémy a starosti, které jsem měl v minulém roce, abych vykročil do dalšího roku bez nich.' Takže takový to má význam."

Skákání přes oheň
Spustit audio