Nové kamery v pavilonu

18. září 2006

Před několika týdny byly do pavilonu goril v pražské zoo nainstalovány tři nové videokamery. Jedná se o jednu velmi citlivou statickou kameru s širokým úhlem záběru a dvě pohyblivé, s velkým transfokačním rozsahem (zoomem) a dálkovým ovládáním.

Barevná videokamera Sony EVI-D70P se vyznačuje velmi kvalitním barevným obrazem s možností snadného dálkového ovládání a vysokou citlivostí v obtížných světelných podmínkách. Veškeré ovládání kamery, včetně přibližování, velmi rychlého panorámování a naklápění ve velkých úhlech a samozřejmě bezhlučně, lze provádět dálkově i přes webovou aplikaci na internetu. Velký rozsah 18x optického a 12x digitálního zoomu nám dává možnost, s trochou nadsázky řečeno, prohlédnout si na gorilách každý jejich chlup.

Vestavěná ICR funkce ve videokameře umožňuje zapnout automaticky, při sníženém osvětlení, infračervený filtr a přepnout kameru do režimu infračervené citlivosti - tj. možnosti snímat i v noci za naprosté tmy (se zapnutým IR zářičem). Rovněž poplachová funkce, detekující pohyb v obraze, umožní rozpoznat nestandardní chování goril třeba i v noci a upozornit na něj obsluhu.

Kamera EVI-D70P bez ochranného krytu

Další kamera Sony SSC-DC50AP se vyznačuje vysokou snímací citlivostí a vynikajícími filtry obrazového šumu. Rovněž díky nové technologii snímacího čipu EXWAVE HAD CCD umí kamera razantně potlačit "smear" efekt - nežádoucí bílé svislé čáry v obraze, vzniklé ostrým zdrojem světla či jeho odrazem.

Kromě dalších funkcí, vylepšených oproti předchůdcům, se zmíněná statická kamera může pochlubit i vylepšením kompenzace "backlight" - snímané objekty, v našem případě hlavně gorily, se např. ve tmavém rohu výběhu za šera, videokameře jednoduše řečeno neztratí.

Kamera SSC-DC50AP bez ochranného krytu

V neposlední řadě změny jistě přinesou zvýšení ostrosti jednotlivých záběrů, díky možnosti nastavení elektronické závěrky snímacího čipu CCD na rychlost závěrky až 1/10000s. Takže velmi rychlé pohyby goril nebudou na videosnímcích rozmazané a bude je možno i posléze dobře analyzovat, políčko po políčku.

autor: davn
Spustit audio
Projekt Odhalení