Nové druhy z Aleutských ostrovů

26. listopad 2007

Aleutské ostrovy tvoří asi 1900 kilometrů dlouhý řetězec ostrovů a ostrůvků na hranici mezi Beringovým mořem a Pacifikem. Zdejší podmořský život dva roky zkoumali odborníci z Aljašské univerzity ve Fairbainksu, kteří pod vodou strávili více než 300 hodin.

Jejich výzkum korunoval objev tří nových druhů mořských organismů. Prvním je chaluha, která představuje nejen nový druh hnědých řas, ale i rod a dokonce čeleď. Chaluha, kterou objevitelé kvůli barvě a tvaru pojmenovali "Golden V Kelp" dosahuje velikosti přes 3 metry. Potápěči ji objevili v blízkosti hydrotermálních komínů. Vzhledem k tomu, že jde nesporně o nový druh, dostala tato chaluha i latinské jméno Aureophycus aleuticus.

Další dva nové druhy patří mezi mořské sasanky. Jsou ovšem mnohem pohyblivější než většina známých druhů a za potravou kráčejí po dně, nebo se nechávají unášet podmořskými proudy. Podle zprávy z Aljašské univerzity dorůstají velikosti basketbalového míče. Na své vědecké jméno zatím čekají, protože výzkum stále pokračuje.

Další obrázky různých forem života z moře kolem Aleutských ostrovů najdete na webových stránkách www.sfos.uaf.edu/emap.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio