Nové cédéčko "Moja a páv" pokřtěno

22. únor 2008

Ve čtvrtek 21. února se krátce před třetí hodinou odpolední zcela zaplnila restaurace Perfect v pražské Soukenické ulici. Šeptanda zafungovala skvěle, a tak se tu sešly fanynky Lucie Bílé po boku příznivců pražských goril. A ti všichni si navíc přivedli spoustu svých dětí, neboť tady dnes šlo hlavně o pohádky.

Samotný křest zahájil moderátor televizních magazínů Petr Rajchert a pozval na improvizované pódium autora pohádek Miroslava Bobka, zpěvačku Lucii Bílou, autora hudby Václava Bártu alias Noida, výtvarnici Ivu Hüttnerovou, gramofonového producenta Vladimíra Kočandrleho, ošetřovatele goril Marka Ždánského a herečku Jiřinu Jiráskovou. Z nejužšího týmu tak chyběla jen spoluautorka textů pohádek Tereza Šefrnová a režisér nahrávky Jan Jiráň.

Když se dílo vydaří, je příležitost k úsměvům

Nejprve byl autor Mirek Bobek dotázán, jak vlastně celý projekt pohádek vznikl. "Celé jsme to udělali hlavně proto, že my spolu s našimi pražskými gorilami se snažíme pomoci jejich příbuzným, a tím vlastně i svým vlastním příbuzným." Další otázka moderátora směřovala na Lucku Bílou - jak se jí gorilí říkanky zpívaly? "Což o zpívání, to by mi šlo. Ale z toho mluveného slova, z toho jsem měla velký respekt. A doufám, že od vás nedostanu pět mínus." Při těchto slovech se nápadně podívala na vedle stojící hereckou legendu Jiřinu Jiráskovou. Pak pokračovala: "Mojí motivací byly samozřejmě gorilky, které mám moc ráda, ale také to, že spousta mých kolegyň a kamarádek jsou teď čerstvě maminkami. Pro ně a pro jejich děti jsem ty pohádky namluvila. A pak, Vašek (myšlen její manžel - pozn. autora) napsal moc krásné písničky. A děkuji také Ivě Hüttnerové za krásný obal. Představte si, že obálku k mému prvnímu singlu před 22 lety namalovala právě Iva - to byly ty Neposlušné tenisky." A pak se Lucka s okouzlující bezprostředností obrátila na Mirka Bobka se slovy: "A moc děkuji vám, že jste mě do projektu přizval."

Textař a jeho zpěvačka. Anebo zpěvačka a její textař?

Dalším řečníkem se stal Marek Ždánský. Vyjádřil radost nad tím, že kromě DVD Odhalení vyšly i tyto pohádky, neboť k nim do zoologické zahrady chodí spousta dětí právě na gorilí mláďata, na Moju a Tatu, takže si je jistý, že toto cédéčko bude mít velký ohlas.




Přítomným ženám to opravdu slušelo

Poslední, kdo dostal od moderátora slovo, byla herečka Jiřina Jirásková. A jak se vlastně dostala k tomu, že byla kmotrou cédečka? "Tak to je strašně jednoduché. Já jsem byla požádána, abych se stala kmotrou, ale původně to začalo tím, že moje kamarádka Iva Hüttnerová potřebovala model při portrétování Moji. Tak se na mě obrátila a jak vidíte, dílo se nám podařilo. Tak to vzniklo." Na tvářích přítomných se objevil úsměv. Paní Jirásková pak už trochu vážněji dodala: "Já cédéčku přeji, aby ten svůj původní účel - to jest ukázání, že my jsme pouze nepřirozená zvířata, na rozdíl od těch goril - byl nejenom těm gorilám, ale celé boží přírodě a nám všem k užitku. Nepochybuji o tom, že když to dělala Lucka, že to jistě půjde na odbyt a že toto cédéčko bude mít šťastnou cestu. A to přeji všem zúčastněným." Následoval potlesk.

Jiřina Jirásková nezapřela svůj osobitý smysl pro humor

Potom už Mirek Bobek otevřel láhev šampaňského a Lucie Bílá se chystala polít cédečko v rukou kmotry Jiřiny Jiráskové. V tu chvíli se strhlo tak mnohačetné blýskání od baterie přítomných fotografů, že všichni přítomní strnuli a několik dlouhých vteřin vyčkali, aby si celý křest stihli vyfotografovat všichni. Až pak byla deska polita perlivou tekutinou.


Dlouho očekávaný okamžik nastal

Cédéčko bylo slavně pokřtěno. Z reproduktorů se ozvaly Lucčiny písničky a všichni autoři rozdali bezpočet podpisů na nový kompaktní disk. Děti stály spořádaně fronty na podpis a vůbec všichni byli na sebe slušní a usmívali se. Inu, gorily by z nás měly určitě radost. Alespoň tu chvíli, co probíhal ten křest.

Ještě podpis a podpis a podpis a ...
autor: Radek Šofr
Spustit audio
Projekt Odhalení