NOVÁ GORILA V PAVILONU PRAŽSKÉ ZOO

24. listopad 2005

Již tři týdny společně sledujeme osudy gorilí rodiny v pražské zoologické zahradě. Šestnáct kamer sleduje ve dne v noci účastníky "tak trochu jiné reality show" s názvem Odhalení. Pomalu společně odhalujeme jejich složité vzájemné vztahy, pronikáme do jejich vzájemné komunikace, snažíme se porozumět jejich chování. Obrázky z pavilonu se trvale vysílají na http://www.rozhlas.cz/odhaleni. Tým Českého rozhlasu Online připravuje každý pracovní den sestřihy i pro Českou televizi.

Zdánlivě poklidný život gorilí rodiny bude ale v nejbližších dnes významně narušen. Dnes v dopoledních hodinách byla totiž do Prahy přepravena ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové samice Kamba. Pro Kijivu a Shindu to bude stará známá, neboť obě gorilí samice s Kambou nějaký čas žily. Ovšem S Richardem se setká poprvé.

Všichni netrpělivě čekají, jak proběhne integrace nové gorily do stávající rodiny. To, co jsme všichni považovali za jasně dané, tedy postavení jednotlivých aktérů se nepochybně změní. Kam se asi zařadí dospělá samice, to můžeme jen odhadovat. Odborníci také předpokládají, že tři samice společně budou Richardovi silnějším protivníkem a mnohem více si na něho dovolí.

Kamba byla po převozu umístěna do samostatné ložnice, ovšem již od počátku je v kontaktu s ostatními gorilami. Je klidná, prohledává nové prostředí. Spojení se skupinou můžeme očekávat ve nebližších dnech.

Kamba labužník

Kdo je tajemná neznámá?
Samice Kamba se narodila v roce 1972 v Africe (asi v Kamerunu). Jako dvouletá byla odchycena a prodána do Zoo Lipsko. Od roku 1995 žila v Zoo Duisburg, následně v Zoo Dvůr králové nad Labem. Do pražské Zoo přišla v srpnu 2001 se stejně starým samcem Tadao. Po dovozu vážila 82 kg a její hmotnost je i dnes přibližně stejná. Během povodní a následné rekonstrukce pavilonu goril byli Tadao a Kamba společně umístěni zpět do Zoo Dvůr Králové nad Labem. Kamba je chovatelsky nesmírně cenné zvíře, neboť pochází z odchytu v divoké přírodě. Není tudíž geneticky příbuzná s ostatními gorilami chovanými v zajetí. Vzhledem k jejímu věku (gorily se zřídka dožívají stáří nad 40 let) je velmi důležité pokusit se o její nakrytí a odchov mláděte.

Cena pro tým Odhalení
Na středečním slavnostním večeru Českého rozhlasu obdržel tým Českého rozhlasu Online cenu generálního ředitele za mimořádný multimediální projekt Odhalení.

Spustit audio
Projekt Odhalení