Čím jsme to žili

Čím jsme to žili v červnu 1990 aneb Červen přelomový i výbušný

26. červen 2015

Výbuch nastal ve středu 2. června 1990 na Staroměstském náměstí. Byl to první teroristický útok s využitím nástražného výbušného systému v České republice po listopadu 1989. Pod sochou Mistra Jana Husa tehdy okolo 16,00 h explodovala trubková bomba, která těžce zranila německou turistku a lehce dalších sedmnáct lidí.

K události došlo týden před prvními demokratickými volbami. Proto vznikly domněnky, že šlo o sabotáž těchto svobodných voleb. Tehdejší prezident Václav Havel ve svém vyjádření, kterým na tuto událost reagoval, prohlásil: „Měli bychom to chápat jako jakousi zkoušku. Někdo prostě zkouší pevnost demokratické moci, demokratické vlády v naší zemi. A teď jde o to ukázat všem, že jsme schopni v této zkoušce obstát.“
Pachatele tohoto činu se nikdy nepodařilo vypátrat.

Sněmovna lidu - volby 1990 - výsledky podle okresů

Sněmovna lidu - volby 1990 - výsledky podle okresů. Světle modrá - OF, zlatá HSD-SMS; graf-podle wikipedia.org

Volby do Volby do Sněmovny lidu Federálního shromáždění 1990
První svobodné volby se konaly 8. a 9. června. Volilo se celkem do třech komor: České národní rady (dnešní Poslanecká sněmovna) a do dvou komor Federálního shromáždění ČSFR (Sněmovny národů a Sněmovny lidu). Volby byly jakýmsi referendem o rodící se demokracii.Volby dopadly ve všech komorách přibližně stejně. Suverénně v nich zvítězilo Občanské fórum, které dosáhlo zhruba padesátiprocentního zisku. Druzí skončili komunisté s 13 procenty. Přibližně stejný výsledek zaznamenala Křesťanská a demokratická unie a Hnutí za samosprávnou demokracii - Společnost pro Moravu a Slezsko.

1990 výsledky voleb do ČNR

Historické setkání prezidentů
Na začátku června se ve Washingtonu uskutečnilo setkání prezidentů dvou nejvýznamnějších mocností – George Bushe a Michaila Gorgačova. Význam této schůzky byl mnohostranný – shrnuje ho informace z tiskové konference, kterou oba prezidenti uspořádali na závěr střetnutí.

Americky prezident George Bush
Ruský prezident Michail Gorebačov

Volby poutaly pozornost po celý zbytek měsíce
Ze zvukového záznamu si můžeme poslechnout komentář ke skončeným volbám, který v Československého rozhlase přednesla Barbara Tachecí.

Vlna imigrantů – v roce 1990
Byli bychom na omylu, kdybychom se domnívali, že problémy, které souvisejí s vlnou imigrantů, se týkají výhradně dnešní doby. Už v roce 1990 čelila republika přílivu běženců z východních zemí.

Tradiční kurdské kroje-1873

Tradiční kurdské kroje - z roku 1873. Foto: public domain

Jak na tom bude v novém režimu kultura?
Obavy o osud kulturních statků v nově se rodící tržní ekonomice se začaly objevovat velmi brzy po změně režimu. Do debaty se zapojil i známý houslový virtuos Václav Hudeček.

Václav Hudeček

Václav Hudeček Foto: creative commons

Stál Václav Klaus někdy ve frontě?
I na tuto otázku se dozvíte odpověď, pokud si poslechnete informaci Rozhlasových novin z 26. června 1990. Nově zvolení poslanci Federálního shromáždění se tehdy nově registrovali ve svých funkcích.

Václav Klaus

Máme nové vlády
27.6. byla jmenována federální vláda Mariána Čalfy, o dva dny později česká vláda Petra Pitharta, která vládla v rámci České republiky v období od 29. června 1990 do 2. července 1992. V České národní radě získala důvěru 146 poslanců, nikdo nebyl proti a 34 poslanci se zdrželi. Ve zprávě Rozhlasový novin jsou - mimo jiné - hodné pozornosti údaje o platech nově jmenovaných ministrů.

Petr Pithart

Petr Pithart, tehdejší předseda české vlády. Foto: creative commons

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.