Noc kostelů

22. květen 2010

Více než 350 chrámů i kostelů se v pátek 28. května otevře pro všechny návštěvníky. Poprvé po celé České republice proběhne Noc kostelů. Až do nočních hodin bude připraven zajímavý program. Určen je nejen pravidelným návštěvníkům, ale všem, kdo mají chuť přijít do kostela prostě jen tak posedět nebo si prohlédnout místa, kam se běžný návštěvník vždycky nedostane.

Všechno přitom začalo docela jednoduše. V jednom z Vídeňských kostelů, vysvětluje Aleš Pištora z pražského arcibiskupství. "Bylo to tak, že jeden kostel zůstal otevřen do pozdních hodin a objevilo se v něm nevídané množství lidí. A to farníky i místního faráře velmi překvapilo. A také přivedlo na myšlenku, že by mohli něco podobného uspořádat záměrně. O rok později, v roce 2005 se vídeňské kostely otevřely veřejnosti a připravili také program."

Dnes už se podobné akce konají v celé střední Evropě. Právě program je to, co si každá z farností připravuje sama. A tak je i nabídka pestrá. Dostane se na hudbu, umění, prohlídky chámů, ale třeba i program pro děti. Organizátoři uvádějí, že je připraveno na 2 tisíce různých akcí. "Charakteristickým a důležitým rysem tohoto projektu je, že jde o projekt ekumenický a to znamená, že nebudou otevřeny jen katolické kostely."

Lidé mohou zažít pocit, že na ně někdo právě v chrámech čeká. Že je připraven jim vysvětlit, co znamenají různé křesťanské symboly, vysvětluje místopředseda Ekumenické rady církví v ČR Daniel Fajfr. "Dále také uvidí lidi, kteří připraví nějaký program. Tak já si myslím, že je to osvěta. Mnoho lidí má předsudky vůči církvím, poněvadž třeba nikdy na takovém programu nikdy nebyli. Znají to jenom bohoslužeb z rohlasu nebo televize. Najednou ale uvidí, že život církví je daleko pestřejší."

Zkušenosti s Nocí kostelů má za sebou už i brněnská diecéze. Podle Martiny Jandlové z tamního biskupství byla účast v loňském roce překvapivá. "My jsme sami netušili, jak velký ohlas No c kostelů vyvolá. A proto pro nás bylo příjemným překvapením, že 25 kostelů a modliteben zaznamenalo 93 tisíc návštěvnických vstupů."

Na poutníky letos čeká v moravské metropoli poutnický pas. K čemu poslouží? "Všichni, kdo navštíví chrámy v Brně mohou dostat razítko. A když orazítkovaný pas, a nemusí to být nejenom během této noci, předloží v našem diecézním muzeu, dostanou na památku certifikát poutníka. Ten pro ně bude trvalou připomínkou prožitých zážitků."

O nabídce jednotlivých kostelů i farností najdete víc na adrese: www.nockostelu.cz

autor: Kateřina Rózsová
Spustit audio

Více z pořadu