Nezapomenutelný Grimpo aneb vzpomínka na Josefa Hlinomaze

9. srpen 2012

8. srpna uběhly už 34 roky od chvíle, kdy – během své dovolené v chorvatském Splitu – nečekaně, ve věku pouhých nedožitých 64 let, zemřel herec Josef Hlinomaz. Byl výraznou postavou mnoha českých filmů, ale také četných rozhlasových pořadů.

Josef Hlinomaz se narodil v Praze 9. října 1914. Jeho otec byl profesionální hudebník. Syn však byl více než hudbou osloven už od mládí divadlem. Vliv na to měli nejspíš ochotníci na Dobříši a v Příbrami, v městech, ve kterých trávil svá mladá léta. Ti ho vtáhli mezi sebe ještě v dobách, kdy studoval na příbramském reálném gymnáziu.
Kromě herectví však bylo jeho celoživotní láskou výtvarné umění. Dokonce se ho pokoušel i vystudovat, ale ten pokus trval pouhé dva roky, po kterých z Uměleckoprůmyslové školy přeběhl na Státní konzervatoř. Zde se věnoval herectví. Školu dokončil v roce 1940 a vrhl se do herecké praxe. Během války stihl vystřídat angažmá u několika českých renomovaných divadel – začal v Kladně, pokračoval v Pardubicích, přešel do Plzně a v roce 1944 hostoval ve Vinohradském divadle.

Josef Hlinomaz v rozhlasovém studiu

Ani v poválečných letech se jeho herecký život nevyznačoval přílišnou stálostí: znovu se vrátil do Kladna, sezónu 46-7 strávil v Realistickém divadle, další jeho kroky vedly do Divadla satiry a v sezóně 1949-1950 se stal členem činohry Národního divadla. Jeho komický naturel ho pak zavedl do souboru Pražská estráda, znovu do Divadla satiry, od roku 1958 pak působil v hereckém souboru Filmového studia Barrandov, kde setrval až do své předčasné smrti.

02695077.jpeg

Ve zvukové ukázce si můžete poslechnout neznámý snímek z roku 1963, na kterém Josef Hlinomaz čte vlastní povídku o svém zážitku z prvního vysílání pražského rozhlasu v roce 1923, ve které se současně vyznává ze své lásky k jazzu.

Spustit audio