(Ne)rozděleni. Rádio Retro se vrací do éry Československa

28. říjen 2017

V novém digitálním programu Českého rozhlasu se střídá čeština se slovenštinou jako za časů federální stanice Hvězda. Výběr 28 hodin autentických nahrávek přináší posluchačům svědectví o společném státu Čechů a Slováků, včetně dobových komentářů i zábavy v podání Milana Lasici a Julia Satinského nebo Milana Markoviče.

„Zanedlouho nás čeká 25. výročí rozdělení Československa a my chceme jednak připomenout dobu, kdy bylo běžné z rádia slyšet vedle sebe češtinu a slovenštinu, jednak víme, že pro ty, kdo se narodili po rozpadu federace, může naše vysílání přinést nový rozměr setkání s našimi sousedy,“ zve k poslechu ředitelka Programu Českého rozhlasu Eva Hazdrová Kopecká.

Nejstarší nahrávky z archivů Českého rozhlasu a RTVS v Bratislavě jsou z roku 1936. Už tehdy se ozývaly hlasy volající po autonomii Slovenska. Období Slovenského štátu a Slovenského národního povstání popisují rozhlasová dokumentární pásma z 60. let. V záznamu z roku 1968 objasňuje Gustáv Husák posluchačům zákon o federalizaci.

Milan Lasica, Július Satinský a Miroslav Horníček

Události spojené s roky 1968 a 1989 komentuje v Rádiu Retro slovenský politik František Mikloško. Na obou zlomových momentech našich moderních dějin vysvětluje, jak se lišil pohled Bratislavy a Prahy. O samostatném Slovensku po roce 1993 hovoří někdejší bratislavský zpravodaj Lubomír Smatana.

Z mladších snímků zaujme téměř investigativní kritika špatného využívání pracovní doby z banskobystrického studia nebo živé vstupy českých a slovenských reportérů k 70. výročí Československé republiky. „Zde uslyšíte o třicet let mladšího Jana Pokorného, Světlu Magni, Jiřího Skalického nebo třeba legendárního moderátora Dobrých jiter z Prahy Aleše Vovse. Z počátku 90. let jsou záběry z Radiofór, kde o vztazích Čechů a Slováků diskutovali například Tomáš Halík nebo novinář Pavel Tigrid,“ říká dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý.

Tomáš Černý

Zábavnou stránku Rádia Retro (Ne)rozděleni reprezentují nahrávky pořadů Haló Praha-Bratislava, ve kterých si po rozhlasových linkách povídají Miroslav Horníček s Juliem Satinským a Milanem Lasicou nebo Lilka Ročáková a Ivan Mistrík. Chybět nemohou herecké vzpomínky Ladislava Chudíka ani legendární pořad Milana Markoviče Pod pyramidou, kde byli hosty například Michael Žantovský, Peter Lipa nebo 17. listopadu 1991 také prezident ČSFR Václav Havel.

Rádio Retro „(Ne)rozděleni“ poslouchejte od 28. října do 17. listopadu na webu Českého rozhlasu, na Play.cz nebo v systému pozemního digitálního vysílání DAB. Několik vzácných snímků si můžete přehrát také v Audioarchivu.

autor: bbu
Spustit audio