Nejen David, ale i Kristýna je "na dohled" od hnízda (pátek 11. září 1998, 24.00)

11. září 1998

Když jsme projížděli kolem Mýta, Franta čistě ze zvyku naladil kmitočet satelitních vysílačů. Vzápětí se ozval dlouhý signál. Zastavili jsme a čekali. Je to satelitní vysílač! Přeladili jsme a uslyšeli i pozemní vysílač. David spal nalevo od dálnice.

Znovu jsme přeladili 401,65. Písknutí, šedesát vteřin ticho, písknutí, pět vteřin a zase signál. Ozýval se ne jeden, ale DVA satelitní vysílače. Napravo byla Kristýna.

Pátek 11. září 1998, 23.20

Jak dva pasáci jsme v Sulově víc než hodinu dřepěli v autě, ale Kristýnin satelitní (natož pozemní) vysílač jsme nezaslechli. Předběžný závěr: Jonáš se do Afriky vydal nezávisle na Kristýně.

Pátek 11. září 1998, 22.15

Minuli jsme odbočku na dálnici směr Rozvadov, když se z přijímače ozvalo hlasité pískání. Jonáš je tu! Dokonce přesně ve stejných místech, kde ho odpoledne zaměřily družice. Sjeli jsme ke krajnici a vystoupili do deště. Jonáš (přesněji Jonášův pozemní vysílač) se ozýval od Plzně. Franta přeladil na Kristýnu, potom na kmitočet satelitních vysílačů. Nic. Znovu jsme nasedli do auta. Vzal jsem výpisy a začal počítat, kdy bude aktivní Kristýnino PTT. Vyšlo mi, že od 23 hodin. Na to konto jsme se rozhodli dohledat Jonáše a až potom se věnovat Kristýně.

Jonáš spal nad potokem v lese u Sulova, doslova na dohled od zástavby (v jednu chvíli jsem měl pocit, že jeho vysílač snad má někdo doma; ve vesnici se přijímač div nestrhal, jak hlasitě pípal).

Dementi: David zůstává v Brdech (pátek 11. září 1998, 17.00)

V centrále Argosu v Toulouse opravili oboje souřadnice, o kterých jsem psal před pár hodinami. Obě satelitní lokalizace teď mají průměrnou kvalitu 0 a ukazují do Brd.

Zato se zdá, že vyletěl Jonáš. Radši píšu "zdá se", i když jeho souřadnice ze 13.47 UTC (=15.47 LSEČ) by neměly být zatíženy chybou větší, než 1000 metrů (mají totiž velmi dobrou kvalitu 1). Zadal jsem je do mapového generátoru. Spadly k Plzni. Trochu mě to zarazilo, měl jsem pocit, že na stejné místo se mi už jednou promítly souřadnice jiného z našich čápů. Otevřel jsem si Čápy on line. No jasně! Na stejném místě Argos včera zaměřil Kristýnu! Že by Kristýna a Jonáš letěli společně? To by byla bomba... Ještě jsem se mrknul do stohu výpisů. Kristýniny včerejší souřadnice mají kvalitu Z, což znamená, že mohou být buď mimořádně špatné, nebo naopak mimořádně dobré (podrobné vysvětlování tohoto rozporu nechám na příště). Vzápětí jsme s Frantou začali diskutovat, co s tím. Závěr: v noci se tam pojedeme podívat. Oba jsme si sedli k telefonům a vytočili čísla domů.

David vyletěl! (pátek 11. září 1998, 13.00)

mapa

Dnes v 8.06 UTC (tedy 10.06 LSEČ) ho Argos zaměřil v Německu. Těsně po desáté se Davida podařilo lokalizovat hned dvakrát. V 8.06 LSEČ na souřadnicích 49.238N, 12.710; tyto souřadnice mají kvalitu A, tudíž se jim dá věřit. Znovu potom v 8.08 LSEČ na 49.783, 12.341. V tomto případě jsou ovšem koordináty kvality B, takže je lze brát jen jako určité potvrzení toho, že se něco děje.

Zajímavé a trochu podivné je, že ještě včera v 16.10 LSEČ byl David v Brdech. Jděte se podívat na Čápy on-line!

Pátek 11. září 1998, 11.00

Uplynulé dva dny jsem prožil mimo čapí dění, protože jsme na dobříšském zámku řešili vysílací schéma (pod kročejemi duchů zvěčnělých velikánů socialistického realizmu tam vrzaly podlahy, což by se ještě sneslo; horší bylo, že ti duchové i splachovali zámecké toalety - všichni jsme byli v klubovně nebo v pokojích a najednou ššššššššš, pak deset nebo dvacet minut klid a zase šššššššššš a tak pořád dokola; když jsme ovšem začali mluvit o zařazení četby na pokračování, tak se splachovalo neustále). Po návratu jsem zjistil, že s čápy se neudálo skoro nic.

Kristýna byla včera odpoledne prokazatelně v Brdech. Za zmínku stojí, že ve středu večer ji Franta zaměřil u Hůreckého potoka, kde se loni zdržovala těsně před odletem.

David byl včera také v Brdech.

Ondřej je nadále nezvěstný. Přičítám to jednak nižší kvalitě jeho vysílače, jednak elektronickému smogu a potížím se satelity NOAA.

Hynek byl ve středu dopoledne poblíž Plané u Mariánských Lázní, pravděpodobně tedy trochu popoletěl (jisté to není, jeho souřadnice mají nízkou kvalitu).

Jonáš je od neděle také nezvěstný, možná bude ještě v Brdech.

Ivo Hulínský a Martin Straka už skoro dodělali stránku Čápi on line. Bude to ale ještě mnohem lepší!

Další upozornění:
V dnešních Hospodářských novinách je velký článek o čapím hnízdění, který vychází ze zápisů, které se objevovaly na této stránce.
V sobotu se bude o čápech povídat v Meteoru (na ČRo 2 začíná v 8 hodin), v pondělí v Dobrém jitru (rovněž ČRo 2, zhruba v 6.45) a pak i na Radiožurnálu (okolo 11.30).

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio