Návrat stranické delegace z  Čiernej nad Tisou

1. srpen 2013

Prvního srpna roku 1968 čekali na pražském ruzyňském letišti novináři netrpělivě na přílet letadla, jímž se vraceli členové nejvyšší stranické delegace ze Slovenska.

V nejvýchodnějším cípu tehdejší společné republiky, v malém městě ležícím na hranicích se Sovětským svazem, na nádraží, na němž bylo vybudované velké železniční překladiště, se od 29. července do 1. srpna 1968 uskutečnilo dramatické a pro vývoj v naší zemí neobyčejně důležité setkání předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Československa, kterou vedl nejvyšší stranický tajemník Alexandr Dubček, a ÚV Komunistické strany Sovětského svazu, v jejímž čele stál Leonid Brežněv.

Sovětské vedení v předchozích měsících vysílalo do Prahy nespokojené signály, které byly založeny na tvrzení, že obrodný proces, jenž v naší zemi započal v lednu onoho roku, je nutno označit jako kontrarevoluci. Protože ani jedna z delegací nechtěla přistoupit na jednání na půdě druhé strany, uskutečnilo se setkání na hranicích. Československá delegace odjížděla do Čierné nad Tisou s nadějí, že Sověty přesvědčí o tom, že osud socialismu u nás ohrožen není. Atmosféru návratu našich představitelů zachycuje nesestříhaný záznam, který o výsledcích jednání prozradí v podtextu mnohem víc, nežli oficiální stanoviska politiků. Prvním, koho reportéři získali k mikrofonu, byl Alexandr Dubček.

Spustit audio