Naučte se gorilsky

30. březen 2007

Jak spolu gorily komunikují? To se pokoušejí zoologové odhalit již mnoho let. Na rozdíl od šimpanzů je totiž gorilí řeč, či správněji řečeno gorilí komunikace, mnohem méně prozkoumaná. V přírodě odborníci tolik příležitostí neměli, podařilo se dešifrovat jednání gorilího samce který se předvádí a brání si svůj harém. Při tom používá celou řadu postojů a pohybů, které se dnes pokusíme naučit. Protože mnohé z nich jsou nezvykle podobné chování lidskému.

1. lekce: Tady jsem pánem já

Jak to řekne gorila: Vztyčí se na zadní, vypne hruď a několikrát do ní zabouchá rozevřenými dlaněmi.

Gorilština

2. lekce: Dej si na mě pozor!

Jak to řekne gorila: Upřený pohled je u mnoha zvířat výzvou k otevřenému boji. Pokud se na protivníka upřeně zadívá gorilí samec, je to jasné - tady jsem pánem já a máš poslední šanci se s tím smířit. Jinak uvidíš.

Gorilština

3. lekce: Zmizni nebo dostaneš!

Jak to řekne gorila: Na upřený pohled obvykle navazuje série pohybů. Na začátku gorilí samec dunivě tluče hřbety rukou o zem a dívá se protivníka. Jeho chování bychom mohli popsal slovy: Zmizni nebo dostaneš!

Gorilština

4. lekce: Podívej, jaký jsem samec

Jak to řekne gorila: Gorilí samec pokračuje v předvádění tím, že trhá listy, větve, sbírá je na zemi a rozhazuje demonstrativně kolem sebe, čímž říká - podívejte, jaký jsem samec. Silný a krásný.

Gorilština

5. lekce: Jsem ve stresu

Jak to řekne gorila: Tohle gesto asi není běžné u goril v divoké přírodě, ovšem v pavilonu jsme ho viděli mnohokrát. Kijivu tak dávala všem jasně najevo, že se bojí, že se necítí dobře, že je má stres.

Gorilština

6. lekce: Tak už se nezlob

Jak to řekne gorila: Udobřování má v gorilím životě nezastupitelnou úlohu. Agresi tlumí jednoduché gesto Gorila, která se snaží druhou zklidnit a potlačit její agresi, jí klade ruku na hlavu. Říká: Tak už se na mě nezlob.

Gorilština

Ukázka z knihy Odhalení - Trochu jiná reality show

Spustit audio
Projekt Odhalení