Nástroje a gorily - II. část

23. srpen 2008

Gorilí používání nástrojů bylo dlouhou dobu v ústraní zájmu vědců. Obecně se myslelo, že na rozdíl od šimpanzů a orangutanů, kteří běžně používají nástroje, jak v zajetí, tak v přírodě, gorily nástroje moc nepoužívají, a pokud bylo něco pozorováno v zajetí, bylo takové chování vysvětlováno spíše jako naučené a ovlivněné člověkem.

Až před třemi lety se objevily první poznatky o použití nástrojů gorilami v přírodě. Projekt Odhalení nám umožnil denní pozorování chování skupiny goril v zajetí. Nakonec jsme za poslední rok zaznamenali více než 1500 případů použití nástrojů našimi pražskými gorilami. Tady už není možné mluvit pouze o chování naučeném a ovlivněném člověkem. Mnohokrát jsme viděli spontánní využití nástroje bez přítomnosti člověka. Proto jsme se pokusili provést analýzu této aktivity u našich goril.
Především bylo nutné klasifikovat předměty, které se dají použít jako nástroje. Nástroje byly klasifikovány následujícím způsobem:

1 - papír
2 - hůlka - klacek, větev, dřevo a jim podobné materiály
3 - box - krabice, přepravka, koš a podobné objekty
4 - substrát - podestýlka a další výplňové materiály
5 - látka - hadr, pruh látky, pytle aj.
6 - provaz - provazy, provázky, lana, lanka, síť
7 - potrava - jakékoliv formy potravy
8 - zvíře - zvířata, se kterými přijdou lidoopi do kontaktu a použijí je jako nástroj (živý žebřík, stupínek atd. - Tatu leze na dospělé nebo i na Moju, aby dosáhl výš)

Používání nástrojů z hlediska kontextu nástrojové aktivity
Dospělé gorily používaly až na jedinou výjimku plastikové boxy nebo košíky, a to k nejrůznějším účelům. Mezi samci a samicemi je výrazný rozdíl, samice používají nástroje častěji a v pestřejší škále. Samci používají nástroj především jako zbraň, samice jsou naopak velmi kreativní, používají plastikové boxy jako zbraň, hnízdo, stupeň a buben. Mnohé aktivity jsou velmi neobvyklé, například bubnování, které nahrazuje bušení do hrudi. Rovněž stupně jsou využívány v nejrůznějších situacích.

Práce ve výškách

Použití ruky při manipulaci s nástroji
Dospělé gorily, stejně jako orangutani, používají při manipulaci s objekty velmi často obě ruce. Pokud používají jen jednu ruku, jsou gorily spíše pravoruké.

Použití ruky z hlediska kontextu nástrojové aktivity
Samci goril používají při využívání zbraně pravou ruku nebo obě ruce. Samice jsou převážně obouruké, ať už při manipulaci s nástrojem, nebo při jeho používání, a to s jedinou výjimkou. Při používání zbraně používají téměř výhradně pravou ruku.

Tatu se učí práci s lany

Opracování používaného nástroje
Gorily si nástroje upravují jen zcela výjimečně. Je však třeba si uvědomit, že používané nástroje, plastikové boxy, nejsou příliš vhodné k nějakému sofistikovanému opracovávání. V podstatě si gorily uvědomují, že je není třeba nějak zásadně vylepšovat nebo je ničit. Pochopily také, že prostá manipulace s boxy je daleko efektivnější, využívají je tedy jako stavebnice, což je svým způsobem také vyspělá nástrojová činnost. Shinda při použití větve k dosažení rostlin také moc neopracovává větev (neotrhává menší větvičky a listí). Je třeba si ale uvědomit, že pro gorily není, na rozdíl od jiných druhů lidoopů, větev jen nástroj, ale zároveň i běžná potrava. Občas ale úpravu větví v gorilím pavilonu vidět můžeme - například o Richardově schopnosti udělat si z větve drobné párátko byla řeč už několikrát.

Chování a kontext využívání nástroje
U samců jsou plastikové boxy, eventuálně hůlky, využívány především jako zbraň při agonistickém chování. Samice využívají plastické boxy ve velmi široké škále chování, nejčastěji při herním, potravním a hnízdním chování, ale také v rámci agonistického a sociálního chování. Plastikový box má u samic velmi rozsáhlé využití a je otázkou, jak bude v Zoo Praha dál probíhat rozvoj nástrojového chování goril, protože plastikový box není pro gorily přirozeným nástrojem. Evidentní je inovativní charakter nástrojových aktivit, jak z hlediska kontextu využívání nástroje, tak z hlediska chování, v jehož rámci se odehrává.

U goril z pražské zoo se stal plastikový box nebo proutěný koš jakýmsi univerzálním nástrojem, podobně jako je u šimpanzů hůlka. Snad i v případě pražských goril může jít o jakousi vznikající tradici, avšak tradici, která zjevně nemá analogii v přírodních podmínkách. Na druhé straně je používání plastikových boxů často ritualizované, například při agonistickém chování, kdy slouží k vybíjení agrese nebo jako zesilovač bubnování.
Obecně můžeme konstatovat, že gorily jsou velmi vyspělé v používání nástroje v zajetí. Pestrost a rozmanitost tohoto typu chování hodně záleží na tom, jaké předměty gorily mají k dispozici. Z bezpečnostního hlediska nejsou například do výběhu dávány kameny, ale to neznamená, že by je neuměly použít jako nástroje také. Ostatně o tom existuje záznam s rehabilitačního střediska goril v Africe, kde gorily přístup ke kamenům měly. Doufám, že skupina pražských goril nás ještě nejednou překvapí svoji vynalézavostí a kreativitou.

autor: Marina Vančatová
Spustit audio
Projekt Odhalení