Nástroje a gorily - I. část

18. srpen 2008

Naše pozorování skupiny goril v Zoo Praha ukázalo, že gorily používají nástroje v zajetí poměrně často, pokud to vyžaduje konkrétní situace. V průběhu posledního roku projektu Odhalení jsem zaznamenala více než 1500 případů použití nástroje.

Tyto případy se dají shrnout do následujícího seznamu.

1. Spontánní použití přepravek jako stoliček
V prosinci roku 2005 jsme pozorovali spontánní využití prázdných přepravek na zeleninu, které byly gorilám denně k dispozici ve vnitřních prostorách. Po příjezdu do pražské zoo byla nová samice Kamba ze Zoo Dvůr Králové umístěna do oddělených prostor v pavilonu goril. Všichni členové původní skupiny měli možnost Kambu pozorovat přes sklo. Všechna dospělá zvířata to také dělala. Samice Kijivu a Shinda trávily hodně času pozorováním Kamby, stojíce u okna na zadních končetinách (bipední postoj). Avšak výška okna je dimenzována pro člověka. Samice gorily jsou menší, proto musely stát opravdu plně vzpřímené, aby na Kambu viděly. Po nějaké době si obě samice donesly k oknu přepravky. Obě samice je použily jako stoličku, na kterou se mohly postavit (kvadrupední postoj), a tak lépe vidět na Kambu. Přepravky také stavěly na výšku, čímž ještě zvýšily své sezení. Seděly na přepravkách a dívaly se do okna na Kambu. Pak Shinda přinesla ještě jednu přepravku a sestavila pyramidu ze dvou přepravek (jednu umístila na druhou). Potom vlezla na tuto pyramidu a pokračovala v pozorování Kamby.
Obě samice, Kijivu i Shinda, běžně používají přepravky jako stoličky nebo stupínky pro dosažení výšek. Například Shinda často stoupá na přepravku a pak se snaží vylézt na různé výklenky ve zdech výběhu, aby se dostala výš. Stejným způsobem jsou používány též různé proutěné koše a míče.

2. Experimentální použití přepravek jako stoliček
Provedli jsme následně pokus s použitím nástrojů, kdy ve výběhu byly vysoko pověšeny mrkve tak, že na ně gorily nemohly jednoduše dosáhnout. Shinda i Kijivu použily přepravky jako stoličky, aby se k mrkvi dostaly. Přinesly je z jiné časti výběhu, postavily pod zavěšenou mrkev, vylezly na ně a pak mrkev utrhly. Podobné chování bylo v experimentech popsáno u šimpanzů (Kohler, 1927, Firsov, 1977). V tomto případě jde o výsledek kvalitativní. Zajímalo nás pouze, zda jsou gorily schopny použít nástroje v dané situaci a zda toto použití je stejné jako u šimpanzů.

Kam s ní?

3. Spontánní použití přepravky jako stolku nebo tácu
Dospělý gorilí samec Richard použil přepravku jako stolek nebo tác, na kterém přenášel dort. Při chůzi šel po dvou nohách (bipední chůze). Přepravku, na které ležel dort, nesl v rukou, při tom překročil velký kmen a pokračoval v bipední chůzi.

4. Spontánní použití přepravek nebo jiných předmětů jako zbraní
Jiný způsob spontánního využití přepravek, v tomto případě jako zbraní, byl pozorován při agresivních potyčkách. Zvlášť se to projevovalo v prvních dnech po začlenění samice Kamby do skupiny, kdy podobné agresivní potyčky byly poměrně časté. V tomto případě gorily házely přepravky směrem k nepříteli. Podobný typ chování jsme též pozorovali v roce 1988 v Zoo Praha. Samec Assumbo ve vnějším výběhu otrhával kůru z pařezů, které ve výběhu byly, a házel jí po návštěvnících.
V holandské Zoo Apeldoorn jsme v roce 1999 viděli, jak mladý nedospělý samec gorily využíval větvě jako zbraně vůči jiným jedincům stejného věku.

Kamba v akci

5. Zhotovení a použití nástroje v experimentální situaci
Aby potravní chování ve skupině goril bylo více rozmanité, ošetřovatelé umísťují potravu v různých částech výběhu, do různých otvorů atd. Dospělý samec Richard dostává od ošetřovatelů kus dřeva (špalíček), ve kterém jsou otvory. V těchto otvorech jsou umístěny rozinky. Richard si nejprve vyrobí drobný klacík okousáváním větví, které jsou k dispozici ve výběhu. Potom touto malou větévkou vyšťourává rozinky z kousku dřeva.

6. Spontánní použití větve pro dosažení potravy
Ošetřovatel nechal na zemi, mimo dosah goril, misku s ovocem a odešel pryč. Richard viděl tuto misku přes mříže. Vybral si ve výběhu větev a snažil se s její pomocí dosáhnout na misku a přitáhnout ji k mřížím. Shinda používá větev k dosažení rostlin u stropu, Moja se naučila stejné činnosti napodobováním Shindy.

Větve se dají všestranně použít

7. Spontánní použití části stromu jako žebříku
Spontánní použití nástrojů jsme pozorovali u jedné dospělé samice v létě 1999 v Zoo Apeldoorn. Situace byla následující. Ve výběhu jsou velké živé stromy chráněny před ničením velkými betonovými kryty do výšky zhruba 3 metrů. Zvířata nemohou přes tyto kryty vylézt na strom. Jedna z dospělých samic přinesla k takovému stromu velký kus dřeva a opřela ho o betonový kryt jako žebřík. Poté vylezla na tento "žebřík", dosáhla na vrchní okraj krytu a vyšplhala na strom. Pak seděla v koruně stromu a pojídala listí a větve.

8. Spontánní použití přepravek jako bubínků
Samice goril ve skupině v pražské zoo často bubnují na přepravky jako na bubínky. Takové bubnování se liší od bušení do prsou při agonistickém chování a patří do herního chování goril.

9. Spontánní použití přepravek jako bubnu při agonistickém chování
V tomto případě bubnování nepatřilo do hry, ale do agonistického chování. Gorily si přikládaly přepravku na hrudník a bušily do ní, jako samci buší do hrudi při projevech agrese. Po takovém bubnování následoval útok na jiného jedince a házení přepravky na něj. Toto chování jsme zaregistrovali pouze u dospělých samic goril ve skupině v Zoo Praha, v žádné jiné zoo nebylo podobné chování pozorováno ani v náznacích.

10. Spontánní použití podestýlky jako polštářku na sezení
Dospělé samice goril v Zoo Praha často sbírají podestýlku (dřevitou vlnu), dělají z ní hromadu připomínající polštář a podkládají ho pod sebe při sezení na tvrdém povrchu (pevná omyvatelná podlaha).

Dřevitá vlna je výborný materiál

11. Spontánní použití různých předmětů na stavbu hnízda
Gorily v Zoo Praha používají mnoho různých předmětů ve výběhu ke stavění hnízda na zemi. Jsou to kromě podestýlky (dřevitá vlna) také nejrůznější kousky látky, papíru, kartónové krabice rozebrané na jednotlivé části, větve atd. Gorily se obkládají těmito předměty kolem sebe v pozici, kdy sedí na zemi. Často do takových hnízd uléhají (Ždánský, Vančatová, 2002).

12. Spontánní použití dřevité vlny jako primitivní obuví
V zimním období jsme si všimli, samice Kijivu použila polštářky z dřevité vlny jako "bačkůrky" při chození na sněhu. Přidržovala si je prsty na nohou. Podobné chování jsme zaznamenali také o rok později, když byla po úklidu ve výběhu podlaha mokrá. Kijivu znovu použila polštářky z dřevité vlny jako primitivní obuv, aby přešla přes mokrou část podlahy.

O dalším využití nástrojů gorilami z pražské zoo bude pojednávat také příští článek primatoložky Mariny Vančatové, těšit se na něj můžete 23. srpna.

autor: Marina Vančatová
Spustit audio
Projekt Odhalení