"Napjatě jsme doufali, až BBC kývla"

16. prosinec 2016

Ta zpráva obletěla svět. 18letá Yusra prožila útěk ze Sýrie, a kvalifikovala se do Ria. O plavkyni se v tu chvíli zajímají světová média, pouze ČRo s ní ale může točit intimní svědectví. Šéfka Kreativního HUBu Edita Kudláčová líčí, čím rozhlasový dokument nadchl mekku vysílání.

Jak to vlastně celé začalo?

Někdy v březnu mě oslovil šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan… Měl k dispozici unikátní nahrávky Magdalény Sodomkové, která dokumentovala Yusřin příběh. Dívka se vydala na cestu z rozbombardovaného Damašku, plula přes Egejské moře, a když se přeplněný člun porouchal, pomohla ho odtáhnout ke břehu. Magda se s ní potkala v Srbsku, v Maďarsku se schovávaly v polích, až došly do Berlína. Věděli jsme, že máme v ruce velké téma, které zaujme širší než české publikum.

Když jste ale oslovila BBC, ještě jste netušila, že Yusra Mardini poplave na olympiádě.

Ne, britští kolegové byli stále na vážkách, do chvíle, kdy dívce olympijský výbor nabídl, aby reprezentovala uprchlíky jako členka Refugee Olympic Team. Potom ale maximálně urychlili procesy, které trvají měsíce, ujednali jsme smlouvu o koprodukci v řádu dní. Druhý mezník nastal, když náš dokument Yusra plave o život běžel v anglickém znění ve vysílání BBC Radio Four a BBC World Service.

Syrská plavkyně Yusra Mardini

Syrská plavkyně Yusra Mardini (foto Lâm Duc Hiên)

Hlavní stanice mluveného slova a stanice mezinárodního vysílání vysílají pro desítky milionů posluchačů týdně. Nezatočila se vám z toho hlava?

Napjatě jsme čekali a těšili se, že to vyjde. A když jsme společně poslouchali, jak ve vysílání zaznělo, že příběh vymysleli a vytvořili lidé z ČRo, měli jsme obrovskou radost! Moc hezká pochvala za půlročním snažením.

Magdaléna Sodomková vytvořila tři díly dokumentu ve spolupráci s dramaturgyní Brit Jensen, která je zároveň spoluautorkou. BBC je vysílala ve dvoudílné anglické verzi. Bylo praktické režírovat ji online?

Brit Jensen si dala se scénářem mravenčí práci, takže kolegové z BBC ho jen upravili tak, aby ze tří dílů vznikly dva. Připojili se k nám do studia po telefonu ze studia BBC v Londýně a snažili se Magdu vést tak, aby byl její projev maximálně spontánní, autentický. Bylo pro nás velmi zajímavé zažít, jak pracují, natočili oba díly velmi rychle, každý za dvě, tři hodiny. Troufám si říct, že pro Český rozhlas to byla vůbec první zkušenost, kdy vyráběl dokument na zakázku zahraničního média online a na dálku, naštěstí to díky nejnovější technologii není žádný problém.

Yusra se svým syrským pasem a německými doklady - teď může cestovat

Editor dokumentární redakce BBC John Gouide charakterizoval Yusřin příběh jako „globální výzvu“.

Dokumentaristé BBC vyžadovali přesah. Zpočátku nevěřili, že se mladá plavkyně kvalifikuje na olympiádu. A i když výbor her oslovil ji i dalších devět sportovců z různých koutů světa, zvažovali, jaký to má dopad na situaci v jejich zemích. Jestli Yusra není hvězda, která na chviličku vyletí.

A není?

Pokud se bude chtít dostat na olympiádu sama, čeká ji rozhodně náročný trénink, nebude už stačit, že „zachránila několik lidí“. Byla vytažena z komunity mnoha Syřanů, kteří se v uprchlických táborech v Berlíně snažili o azyl, aby vůbec mohli v zemi fungovat, a pro nás bude hodně zajímavé sledovat, jak se teď Yusra vrací zpátky. Jak vychází s rodinou, jaký má vztah se svojí sestrou Sárou, která s ní prožila celou anabázi, jenže se na ni zapomnělo. Zajímá nás, jakou má teď Yusra představu o životě, jak sláva dokáže ovlivnit člověka, kterého média vystřelí do výšin.

Plánujete natočit čtvrtý díl dokumentu, bude ale ještě zajímat BBC?

Rozhodne se podle toho, jestli nás Yusra ještě pustí blízko.

Tisková konference, na které byla Yusra poprvé představena olympijským výborem

Jak to, že byl Český rozhlas jediný, kdo mohl v průběhu olympiády s Yusrou točit? Měla přeci na stole dvě stě nabídek z celého světa.

Olympijský výbor i dívčin manažer dali přísné embargo, aby se mohla soustředit na výkon. Naše situace byla speciální, protože Magda natočila záznamy, které nikdo neměl. S Yusrou si vytvořila přátelský vztah, takže jí dívka pustila do soukromí. Nahrály velmi hezké intimní rozhovory o tom, jak prožívala celou cestu slávy, jak reflektuje svoji účast na hrách i jaký to má dopad na její rodinu. To jsou pro mě nejsilnější místa dokumentu, když vypráví, co na to tatínek, sestra… Byli jsme jediní, s kým tyhle věci v průběhu olympiády sdílela.

Kreativní HUB, který v ČRo vedete, prezentoval dokument Yusra plave o život v rámci interaktivní webové reportáže. Zvukové ukázky se samy spouští z pozadí, které je plné fotografií, nechybí videoreportáž. Neobstál by dokument sám o sobě?

Připravovali jsme ji primárně pro posluchače Radiožurnálu, potažmo pro návštěvníky webových stránek zpravodajského obsahu. Prezentací jsme chtěli provést uživatele kontextem příběhu. Než se proklikáte k celému dokumentu, pochopíte, z jakého prostředí Yysra přichází, kudy utíkala, pochopíte i širší pozadí – jak probíhá migrační vlna. Chtěli jsme, aby návštěvník vnímal velikost tématu, proto jsou tam i některé zprávy, které odvysílal Radiožurnál a materiály CNN. Reportáž ho přirozeně vtahuje do příběhu. Zvolili jsme formu online prezentace, protože vlastníme i unikátní fotky od francouzského fotografa Lâm Duc Hiên.

Nejste teď v napjatém očekávání, jaká další spolupráce s BBC nebo jiným prestižním médiem přijde?

Nově spolupracujeme s Radiem France na projektu k 50. výročí roku 1968. Chceme ho zmapovat z evropského pohledu, propojit příběh mladého Pražana a mladého Pařížana formou dokudramatu. Francie se přeci tehdy začala vyvíjet jiným směrem než ČSSR. Zajímá nás, co dramatické období znamenalo pro budoucnost mladých lidí.

autor: Michal Ježek
Spustit audio