Náboženství v zemích EU: Maďarsko

25. duben 2009

Maďarsko bylo kdysi (stejně jako my) součástí rakouského mocnářství. Stejně jako my se pak stalo satelitem Moskvy - a ve stejný den jako my vstoupilo do Evropské unie. Z hlediska náboženského jsou tam ale tradice značně odlišné. Jak tedy vypadá náboženská mapa Maďarska?

V Maďarsku při posledním sčítání obyvatel v roce 2001 odpověděly na otázku o svém náboženství jen 74 % respondentů. Z nich je 75 % katolíků a 16 % protestantů. 1 400 000 Maďarů je bez církevní příslušnosti. O náboženské mapě Maďarska nám více podrobností řekne geograf Tomáš Havlíček:

"Na rozdíl od nás se v Maďarsku zachovala mnohem početnější protestantská komunita - to jsou hlavně kalvinisté na východě Maďarska se svým centrem v Debrecínu. V Maďarsku je také aktivní pravoslavná církev hlavně díky vlivu z východu, ale kupodivu její počet se nezvyšuje (na rozdíl od Česka), jelikož není tak silná migrace jak z Ukrajiny tak i z Ruska do Maďarska, a proto ta pravoslavná církev spíše stagnuje."

Pécs - Maďarsko

Maďarsko se stalo křesťanskou zemí po obrácení svého prvního krále sv. Štěpána, a to už kolem roku 1000. Jedním ze Štěpánových duchovních rádců byl pražský biskup sv. Vojtěch, kterého zdejší katolíci ctí dodnes. V 11. století spadaly mimochodem Čechy pod ostřihomskou arcidiecézi. K propojení duchovních osudů našich zemí s Maďarskem došlo ještě jednou - po vydání tolerančního patentu v roce 1781 k nám byli na pomoc při obnově reformačních církví vysíláni kazatelé z Uher. Jejich stopy jsou v Českobratrské církvi evangelické patrné dodnes.

Maďarská hymna je modlitbou o požehnání, proto se v komunistické éře hrála jen v instrumentální podobě. Komunismem zdecimovaná katolická církev se zde v 90. letech pokusila prostřednictvím diecézních synodů o rychlou obnovu svého života, takže se zvyšuje počet řádových společenství i církevních zařízení. Kněží je však stále nedostatek.

Maďarská vesnice-Transylvánie

V době osmanské nadvlády bylo v Maďarsku postaveno několik mešit, ze kterých kromě jedné jsou dnes muzea. Více než muslimů je v zemi Židů, uvádí se dokonce, že zdejší skoro padesáti tisícová komunita je největší v celé středovýchodní Evropě. V roce 1930 jich však bylo v Maďarsku skoro 500 000, v Budapešti tvořili dokonce pětinu všech obyvatel. O osudu maďarských Židů v době šoa nám poví opět Tomáš Havlíček:

"Židé v Maďarsku byli částečně pod ochranou státu, ale v posledních měsících druhé světové války byli ve velké míře transportování do Osvětimi a značný počet jich tam zahynul."

Budapešť je dnes jedním z mála měst v Evropě, které má velké množství fungujících synagog s několika rabíny, kantory, židovskými řezníky i svým vlastním rabínským seminářem. Stojí zde největší synagoga v Evropě, a přestože židovskou komunitu trápí problém asimilace, stále zde nalezneme 10 košer řeznictví, košer pekařství i restauraci a Maďarsko je dosud největším exportérem macesů, košer vína i košer masa v Evropě.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio

Více z pořadu