Náboženské organizace v Rusku

15. listopad 2008

Lidská práva v Rusku jsou už delší dobu předmětem pochybností. Těžký život tam mají novináři - a zdá se, že tvrdá ruka úřadů dopadne i na některé náboženské organizace. Ministerstvo spravedlnosti totiž hodlá zrušit 56 z nich.

Zprávu o úmyslu "zlikvidovat" více než půl stovky náboženských organizací, věnujících se především dobročinným aktivitám, přinesl už v říjnu relativně liberální moskevský list Gazeta. Informaci o tomto záměru přinesla oficiální webová stránka ministerstva spravedlnosti Ruské federace. Přímé důvody tohoto rozhodnutí tam sice uvedeny nejsou, ale jak se reportéři citovaného listu dověděli z dobře informovaného zdroje přímo na ministerstvu, ruský stát bude při rušení těchto institucí argumentovat především chybami ve finančním hospodaření.

Což je velice snadné, protože náboženské organizace se musejí řídit již téměř tři roky starým zákonem o nevládních a neziskových organizacích, který - zřejmě na popud a rozhodně s přímou podporou Vladimira Putina - prosadila v listopadu roku 2005 skupina poslanců v dolní komoře ruského parlamentu, Státní dumě. Zákon je koncipován tak, že uspokojivé finanční hospodaření prakticky neumožňuje. Díky této právní normě už Rusko vyklidily desítky nenáboženských nevládních a neziskových organizací včetně českého Člověka v tísni.

Na seznamu se ocitla kupříkladu novosibirská expozitura mezinárodní katolické organizace Caritas International a rovněž řada zahraničních evangelických a muslimských spolků. Na druhé straně v tomto seznamu nenajdeme ani jedinou podobnou organizaci, již spravuje Ruská pravoslavná církev.

V seznamu pravděpodobně postižených se jistě najde pár spolků, na něž si dává pozor celý svět, kupříkladu japonská sekta Óm Šinrikjó, a obavám lze jistě rozumět u subjektů, za nimiž stojí islámští fundamentalisté. Hlavní důvody jsou podle našeho názoru dva. Za prvé - letmá zmínka o tom, že mezi ohroženými není ani jedna pravoslavná organizace, jasně napovídá, že stát hlavní ruské konfesi pomáhá odstranit nežádoucí konkurenci. Nu a za druhé jsou i náboženské organizace (podobně jako jiné zahraniční "nevládky") považovány za přinejmenším potenciální nositele nežádoucích myšlenek či dokonce světonázorových konceptů. A něco takového putinovské Rusko, panicky se obávající syndromu barevných revolucí, rozhodně připustit nehodlá.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu