Na protihlukové stěně hynou desítky ptáků

22. říjen 2012

Protihlukové stěny nás chrání proti hluku, ale některé z nich se stávají smrtící pastí pro ptáky. Letící ptáci nevidí průhledná okna a po nárazu do nich hynou. Jedna z těchto smrtících protihlukových stěn je i v Praze na Karlovarské ulici.

Ornitologové našli pod protihlukovou stěnou v Karlovarské ulici již desítky mrtvých ptáků. Jde především o drobné pěvce - sýkory koňadry, modřinky i uhelníčka, červenku, vrabce, lejska šedého, dlasky, kosy, králíčka a šoupálka, ale také zde již uhynuli dva strakapoudi, pět krahujců nebo poštolka. Jejich fotografie zveřejňují ornitologové na zvláštních webových stránkách, aby upozornili na tento problém.

Skleněná okna protihlukové stěny jsou sice opatřena siluetami ptáků, které mají sloužit k odplašení drobných pěvců, ale ty jsou neúčinné, protože realizátoři stavby použili siluety ptáků, kterých se drobní ptáci nebojí. To je častou chybou stavitelů i projektantů skleněných stěn, a proto ochránci ptáků již nedoporučují používání siluet dravců, ale prosazují zviditelnění průhledných překážek pruhováním.

Protihluková stěna na Karlovarské ulici v Praze

Pruhování průhledných protihlukových stěn se již s úspěchem používá na Moravě a osvědčilo se například u dálnice v Ostravě nebo v Přerově na mostě Legií. Na obou těchto místech docházelo k úhynu ptáků a po instalaci svislých pruhů zde ptáci již neumírají. Pruhování by se mělo do konce letošního roku objevit i na protihlukové stěně v Malenovicích u Zlína. I zde se toto opatření proti úhynu ptáků podařilo prosadit místním ornitologům a ochráncům ptáků.

Pražská protihluková stěna na Karlovarské ulici se možná také jednou dočká realizace pruhování a ptáci zde přestanou zbytečně hynout po desítkách.

autoři: Jiří Šafránek , Moravský ornitologický spolek
Spustit audio