Na nohou ji udržela naděje. Přežila díky prstýnku, který propašovala pod jazykem

7. duben 2015

V den, kdy její milý odjížděl transportem smrti, dal Zdence Fantlové prostinký snubní prstýnek. Síla lásky ji udržela na živu navzdory koncentračním táborům i pochodu smrti.

Pokus nacistického Německa vyhladit ze světa židovskou populaci patří k nejtemnějším kapitolám druhé světové války i celého dvacátého století. Jednou z milionů obětí holocaustu se měla stát i Zdenka Fantlová z Rokycan. Tak jako v případě většiny českých židů začala i její válečná anabáze v Terezíně, kam přišla v lednu 1942. Krátce na to došlo k atentátu na Reinharda Heydricha, jednoho z autorů ohavného plánu na vyhlazení Židů.

„Najednou jsme se dozvěděli, že zavraždili Heydricha, my ale byli stejně zavření, takže to pro nás nebyla žádná zásadní zpráva,“ vzpomíná Zdenka Fantlová. V Terezíně byla i se svým snoubencem, do něhož se hluboce zamilovala.

„Z Terezína chodily transporty na východ, ale nikdo nevěděl kam, co se s lidmi stalo. A najednou po té heydrichiádě došlo na trestní transport – každý si lámal hlavu, co to znamená. Můj snoubenec byl v tom transportu. Než ráno odjel v dobytčáku, tak se ke mně do ženského lágru nějak dostal a dal mi plechový prstýnek. Nevím, jak ho sehnal. Řekl, že to je náš snubní prstýnek, který mě bude chránit. Když to přežijeme, tak se po válce najdeme,“ vypráví Zdenka.

Nacisté později poslali do Osvětimi i Zdenku Fantlovou. Vězeňkyně si do tábora nesměly nic vzít. Hrála o život, když při esesácké kontrole plechový prstýnek propašovala pod jazykem. „Ten prstýnek pro mě znamenal absolutně všechno. To je to co vás drží, ty duševní síly, ne svaly, ale vnitřní síla. Pro mě ten prstýnek znamenal lásku a naději.“

Logo

Prošla celou řadu koncentračních táborů. Vydržela i 400 km dlouhý pochod smrti až do Bergen-Belsenu. Zde ji osvobodila britská armáda. „Mezi mrtvolama mě našel anglický voják a dostal mě z toho lágru ven. Já měla na sobě jen obyčejný lajntuch a ten prstýnek na provázku. A to byl celý můj majetek. Ale prstýnek jsem zachránila a ten mám dodnes.“

Z celé rodiny přežila jako jediná

Svého Arna se ale Zdenka nikdy nedočkala, jeho trestní transport nacisté bez milosti zlikvidovali. Z celé rodiny přežila válku jediná. Po válce žila ve Švédsku a v Austrálii a nyní bydlí v Londýně. Z okna bytu se dívá do Kensingtonských zahrad. Dům, ve kterém bydlí, se jmenuje Porchester Gate. Aniž to tušila, po mnoha desetiletích se téma Heydrich do jejího života nečekaně vrátilo. V Porchester Gate totiž sídlila za druhé světové války československá vojenská zpravodajská služba. Její šéf František Moravec právě zde připravil plány pro výsadek Anthropoid, jemuž se podařilo Heydricha zabít.

Zdenka Fantlová dnes při svých návštěvách České republiky beseduje se studenty. Vysvětluje jim, co byl holocaust, a co udělat proto, aby se už nikdy nemohl opakovat.

autor: jas
Spustit audio