Na dvou frontách (sobota 28. dubna 2001)

28. duben 2001

František Pojer nejspíš v těchto chvílích pátrá po našich černých čápech v Brdech (konkrétně po Davidovi) a Luboš Peške na Rakovnicku. To ovšem nejsou ony dvě fronty zmíněné v titulku. Jak už jsem inzeroval abonentům našeho e-mailového infoservisu, chystáme se v letošním roce věnovat nejen čápům, ale také jeřábu popelavému, tedy velmi zajímavému druhu s úplně jiným typem migrace, než mají čápi. Pro tuto chvíli alespoň základní informace:

Jeřáb popelavý (Grus grus) patří hmotností mezi naše největší ptáky, vzrůstem je vůbec největší. Váží 5 a 6 kg, stojící měří 120 a 140 cm a rozpětí křídel má 220 až 245 cm. Na naše území se začal šířit až v posledních desetiletích; v současnosti u nás hnízdí každoročně více než deset párů. Patří k vůbec nejplašším a nejopatrnějším ptákům. Obývá rozsáhlé mokřady, živí se rostlinnou i živočišnou potravou. Je přísně monogamní, podle literatury tvoří trvalé páry "na celý život". Hnízdí na zemi v rákosinách, v zahřívání vajec (obvykle dvou) se střídají oba rodiče. O mláďata, která krátce po vylíhnutí opouštějí hnízdo, pečují nejméně dva měsíce.

Jeřáb popelavý (Grus grus)

Do zimovišť odlétá celá rodina společně, mláďata se cestu učí od rodičů. Podle některých pramenů se mláďata následující rok vracejí s rodiči na hnízdiště. Jeřábi zimují v západní Evropě, severní Africe, na Blízkém východě a v Etiopii. Na rozdíl od čápů černých jsou bez potíží schopni překonat moře i hory a jejich tahové trasy jsou relativně ustálené. Denně uletí zhruba 400 kilometrů.

O tahových cestách a zimovištích naší populace jeřábů popelavých máme minimum informací. Satelitní sledování je ideální možností, jak je získat. Ostatně nechystáme s k němu jen my, ale i naši němečtí kolegové, kteří dosud jeřáby hromadně označovali barevnými kroužky (viz fotogalerie) a VHF vysílači.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio