Na cestě už také Marko (neděle 2. října 2005)

2. říjen 2005

Ve čtvrtek 29. září se vydal na cestu první z mongolských čápů - Erdenet. Hned první den uletěl 340 kilometrů a poměrně rychle postupoval i v dalších dnech. V pátek urazil 220 a v sobotu 240 kilometrů. Je tak již hluboko v Číně; v noci na dnešek ho satelity zaznamenaly na úpatí pětitisícového pohoří Qilian. I druhý ze tří mongolských čápů se však vydal na cestu. Marko se podle všeho rozletěl v pátek, kdy urazil asi 110 kilometrů.

Srovnáme-li mongolské čápy s evropskými, může se zdát, že hnízdiště opouštějí hodně pozdě. Jiné to však nebylo ani v minulém roce, kdy jeden z mongolských čápů vyletěl koncem září a druhý dokonce až na sklonku první říjnové dekády.

Doufáme, že čápi Erdenet, Marko a Kublaj, které jsme označili západněji než loni Čingise a Tuju, poletí přes Himálaj. První etapa Erdenetovy cesty (ze čtvrtka) tomu v nejmenším nenasvědčovala. Naopak se zdálo, že se napojí na loňskou trasu Čingise a Tuji. V pátek a v sobotu se ale přece jen odchýlil poněkud k západu, takže alespoň jistá naděje na přelet nejvyšších pohoří nám zůstává. A posiluje ji Marko, který zamířil téměř ideálním (tedy z našeho pohledu ideálním) směrem.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio