Na cestě mezi svatyněmi

30. červen 2008

Jalgaon, kam jsme včera pozdě v noci dorazili a odkud dnes brzo ráno vyrážíme, je asi půlmilionové transitní městečko. Zažili jsme ho více méně jen za tmy, takže by bylo nespravedlivé jakkoli ho soudit.

Odjíždíme bez snídaně, máme v plánu zastavit se později někde po cestě. Netrvalo dlouho a zastavili jsme u důvěryhodného podniku s pepsikolou. Nejdřív jsme vyfotili vše, kam objektivy našich fotoaparátů dohlédly, a pak jsme se uvelebili v "trampolínách", které tady používají místo židlí.

Indické "trampolínové" posezení

I když to tak asi původně nebylo myšleno, přinesli nám dahí - výtečný smetanový bílý jogurt, na který jsme se s vidinou typicky české snídaně mezi všemi těmi pálivými omáčkami, všichni doslova vrhli. Přitom se nám naskytla podívaná na obřad zapalování domácího oltáře v poličce na zdi nad barovým pultem hned vedle televize. I svá božstva vnímají Indové tak nějak přirozeně.

Domácí oltář

Kromě nás nikdo nikam nespěchal, takže jsme měli spoustu času vyfotit si celou restauraci i s jejím stařičkým vousatým majitelem a poučit se, jak v reálu probíhá nefalšované zdobení indického náklaďáku. V Akole bychom měli být už dnes po poledni..

Majitel restarurace

Malé a velké svatyně

Odhaduji, že někdy mezi desátou a jedenáctou se u cesty vynořil 32 m vysoký Lord Hanuman. Hanuman byl divoký vůdce nezkrotného opičího lidu, který pomohl Rámovi vysvobodit ze zajetí démona Rávany jeho ženu Sítu a také porazit tohoto stejného zlého démona v závěrečné bitvě. Od té doby je Hanuman uctíván jako jeden z hinduistických bohů.

Lord Hanuman

Na informační tabuli v angličtině jsme se dočetli, že autorem této neobyčejně vysoké a barevné svatyně je Shree Tirupathi Balaji Sansthan. Socha byla vztyčena na 25 stop vysoké základně 7. prosince 2001 - dva roky potom, co byla zahájena její výroba. Její oči měří 68 cm na délku a 60 cm na šířku a jsou vyrobené ze skla.

Po čekání v krátké frontě, po průchodu turnikety a poté, co každý zájemce odložil boty na zde přítomnou hromadu, bylo dokonce možné do svatostánku nahlédnout.

Zákuskové katedrály

Náboženské objekty mají různé barvy i tvary

Podobných svatyní jsme viděli po cestě už několik. Vypadají jako růžové dortíky se zelenou polevou a na první pohled Evropana se nevyhnete váhání, jestli se jedná o nějaký vtip, nebo je to myšleno vážně. Takhle přesně si totiž alespoň já se svými měřítky krásy představuji kýč a nikoli vznešené místo hodné bohů. A v tom je možná právě i ten rozdíl. Zatím co my se modlíme k našim bohům v neděli, ve svátečních šatech a ve vznešených katedrálách na míle vzdálené běžnému životu, tady jsou bohové každodenní součástí života. Lidé je uctívají skrz obrázky a barevné plastové sošky, které bych klidně přirovnala k našim sádrovým trpaslíkům do předzahrádek. Až na to, že tady úplně chybí vnitřní úšklebek, který u nás taková představa vyvolává. Neuctívají špatné napodobeniny, ale skrz ně velebí opravdové bohy.

Kaplička na rozcestí

Kapličku ze skruží najdete na každé křižovatce, ve stínu pod košatými stromy nebo jen tak u cesty. Bohové a jejich příběhy tu žijí v míru vedle lidí a rozhodně není dobré si je rozhněvat! :-)

autor: Hana Staňková
Spustit audio