Motýli se líhnou. A ve středu rozbalíme další várku kukel!

10. duben 2012

Již po desáté máte možnost obdivovat ve skleníku Fata Morgana trojské botanické zahrady v Praze krásu tropických motýlů.

Jednou z perel letošní výstavy je africká měsíční můra“ (Argema mimosae), obří hedvábný motýl druhu Saturniidae. Doma je na východním pobřeží jižní Afriky. Dospělý motýl může mít rozpětí křídel 10-12 centimetrů a ostruhy dlouhé až 14 cm. Jednou ze zajímavostí tohoto nočního krasavce je stavba křídel. Ta mají „chlupaté“ náběhové hrany a velmi drsný povrch, pravděpodobně kvůli dobré aerodynamice. Jeho mimikry rovněž stojí za povšimnutí: má kresbu očí i na křídlech, přičemž zbarvení a tvar křídla připomínají kus zeleně, nebo spíše suché listí na stonku. Je tak ve svém přirozeném prostředí chráněn dokonalým maskováním.

K dnešnímu dni bylo do líhnišť ve střední části skleníku, v tzv. deštném pralese, umístěno celkem 2.600 kukel tropických motýlů od zhruba 45 druhů. Během tohoto a následujících 2 týdnů k nim přibude dalších 1.500 kukel. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost po celou dobu výstavy sledovat líhnutí motýlů na vlastní oči.

Argema mimosae

Motýli a kukly pro pražskou výstavu se v přírodě vyskytují především v Africe, na Kanárských ostrovech, Filipínách, Thajsku, Malajsii, ve Střední a Jižní Americe. V ojedinělých případech si zaletí i do jižní Evropy. Botanická zahrada hl. města Prahy je nakupuje v motýlí farmě v anglickém Stratfordu nad Avonou (celkem tedy naše kukly překonávají vzdálenost téměř 1600 km).

Aby se bylo v trojské Fata Morganě na co koukat, je třeba motýlům vytvořit optimální podmínky. Co je třeba zajistit pro zdárný průběh líhnutí motýlů?

- Rozbalit krabici a kukly zbavit obalového materiálu – buničiny, která kukly chránila před prochlazením a mechanickým poškozením během cesty.
- Kukly je třeba pevně umístit na dřevěné tyčky, které simulují větve v přírodě. V praxi to znamená, že se každá kukla lepidlem přilepí za „zadeček“, to aby při líhnutí měl motýl oporu a dokázal se z kuklového sevření vymanit. V přírodě si každá kuklící se housenka vytvoří „opasek“, připevnění k vegetaci sama.
- Kukly jsou i s oporou umístěny do líhniště - prosklených vitrín s otevřenou vrchní stěnou (tudy vylíhnutí motýli vlétají do prostoru expozice), kde jsou zajištěny nezbytné životní podmínky pro život: vysoká teplota a vzdušná vlhkost.
- Vylíhnutí motýli potřebují dostatek kvalitní stravy: na speciálních krmítkách servírujeme nahnilé ovoce (banány, pomeranče) a cukrový roztok - to pokud nejsou spokojeni s nabídkou nektaru z právě rozkvetlých květů.

Líhnutí exotického motýla Argema mimosae

A co byste ještě měli vědět:

- V Jižní a Střední Americe, zejména pak na územích říše Aztéků a Inků jsou motýli odnepaměti zobrazováni v kalendářích, knihách, na obřadních předmětech, náboženských sloupech, nástěnných malbách, keramice, dřevořezbách, oděvech, špercích, na řadě míst světa se tančí motýlí tanec… Motýli zde symbolizují především tajemný svět spojený s proměnlivostí lidské duše a mysli. Jako symbol dokonalosti se poprvé na světě objevil Aztécký bůh – opeřený had Quetzacoatl v podobě motýla.

Kokony největšího nočního motýla, martináče zvoucího Attacus atlas

- Pokud prý ve snu uvidíte denního motýla, máte pozitivní vidění světa. Psýché v řečtině znamená motýl. Římané mytologickou Psýché popisovali jako útlou dívku s motýlími křídly.

Tropičtí motýli: do 29. dubna 2012. BZ Troja – Skleník Fata Morgana; úterý až neděle (denně mimo pondělí) 9 - 18 hodin

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio