Moja v popředí zájmu

14. prosinec 2009

Moja je milá a šikovná gorilí slečna a v popředí zájmu gorilích fandů je jistě celoročně. Včera však slavila páté narozeniny a tato radostná událost způsobila, že před pavilonem goril v pražské zoo bylo tolik návštěvníků, že by mezi nimi jehla nepropadla.

Moje přišlo popřát mnoho gratulantů. Jako první vystoupil Miroslav Bobek, který zavzpomínal na čtyři roky projektu Odhalení, díky němuž měl šanci Moju lépe poznat. A také vyjádřil naději, že jako ředitel pražské zoo, kterým se od 1. ledna příštího roku stane, bude mít možnost vídat ji ještě častěji.

Hlavní chovatelka lidoopů Denisa Ryšková Moje nejen popřála vše nejlepší, ale také poděkovala stálým příznivkyním pražské gorilí skupiny, jež pavilon dlouhodobě zásobují nejrůznějšími hračkami, proutěnými předměty a laskominami a také pomáhají zajišťovat ovocné větve, které gorily tak rády okusují. I v tento slavný den přinesly spoustu zeleninových a ovocných dobrot, panenky (jedlé i ty jen na hraní) a další hračky. Paní Ryšková uvedla, že Moja bude muset za čas z Prahy odejít, aby se zabránilo příbuzenské plemenitbě. Snad si tedy dobu, po kterou ještě může být v pražské zoo, radostně užije. Zoo připravila pro Moju velký dort a dřevěného koníka.

Marek Ždánský připomněl, jakou radost všichni měli, když zcela nečekaně objevili 13. prosince 2004 v náručí Kijivu mládě - první gorilku narozenou ve střední Evropě. Právě Marek se postaral o největší překvapení. Přiznal, že po pestrém enrichmentu, který léta vymýšlel pro obyvatele pavilonu, je už nesnadné přijít s něčím novým. I tentokrát se mu to ale podařilo - pro Moju si připravil podivný objekt, gorilí krmítko složené ze tří tlustých válců, které lze naplnit nejrůznějšími dobrotami. Vše má být zavěšeno ve výšce, aby si gorily sladkou odměnu zasloužily. A pokud se to neosvědčí, lze bambusových trubek použít alespoň jako hudebního nástroje.

Moja testuje jednu z panenek

Aby byl výčet gratulantů kompletní, je potřeba uvést, že popřát Moje přišly i herečky Nela Boudová a Jana Benášková a o hudební vložku se postaral Jiří Bílý.

Nakonec přišlo to nejzajímavější - dárky byly instalovány v expozici, laskominy připraveny, kousky velkolepého dortu s ovocem a šlehačkou poschovávány do tajných míst. Richard vstoupil první, stejně jako vždy, ale dortu si povšimla nejprve Kijivu a spolu s Mojou se k němu hned hnala. To už se ale Richard zorientoval a bylo jasné, že o tuhle dobrotu se nebude s nikým dělit. Dceřiny narozeniny oslavil jaksepatří. Většinu dortu snědl sám a bylo vidět, jak je blažený, když tak trůnil uprostřed výběhu s bílými vousy a upatlanými prsty.

Tatu si užívá Mojiny narozeniny

Moja je ale, jak už bylo řečeno, šikovná. Našla si pěknou porci dortu, takže o mlsání nepřišla. Ochutnala i dýni a hlavně si s potěšením vyhrála se všemi panenkami rozesetými po výběhu. Tedy, jednu přenechala Tatuovi a jednu, tu z kokosových ořechů, uloupil Richard a po usilovném boji nad ní zvítězil.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení