Moja dobývá Afriku

26. březen 2009

Tři roky jsme sledovali Richardovu rodinu v pražské zoo a tři roky jsme také sbírali prostředky na konto Odhalení určené na podporu ochrany goril nížinných v přírodě. Děkujeme všem, kdo na ně přispěli! Ze získaných 820 tisíc Kč jsme opakovaně podpořili chov goril v Limbe Wildlife Centre v Kamerunu i jeho připojení k internetu či osvětový projekt ve školách severně od pralesů Dja, rovněž v Kamerunu. Také jsme však umožnili Moje dobýt Afriku. Podrobné informace o příjmech a výdajích z konta najdete zde .

Při návštěvě Kamerunu na jaře 2006 jsme si uvědomili, že nejlepší cestou k ochraně goril je ukázat místním lidem jejich krásu a inteligenci. A když jsme v České republice o něco později vydali první knížku "gorilích" pohádek, jejichž hlavní hrdinkou je pochopitelně Moja, nebylo daleko k nápadu tuto knížku upravit pro africké podmínky a rozdávat v tamních školách.

Náš záměr jsme ve spolupráci s Limbe Wildlife Centre a posléze i řadou dalších organizací a jednotlivců uskutečnili v loňském roce. Dva tisíce výtisků knížky ve francouzštině a dva tisíce v angličtině připlulo do Kamerunu v listopadu a jejich bezplatná distribuce probíhala ještě v prvních týdnech tohoto roku (více v článku Jany Jirátové). Knihy rozváželi ochránci přírody nejen auty, ale v pralesních oblastech také na motocyklech...

Autor pohádek Miroslav Bobek v obležení afrických dětí

Reakce učitelů a zejména dětí jsou veskrze pozitivní. Jak vysvětluje Ekane Ekane, učitel z Batoke Highschool, "většina Afričanů neví, co jsou to lidoopi, někteří je nikdy neviděli, a český projekt jim umožňuje mít s gorilami opravdový kontakt, vidět je natolik zblízka, až je to zasáhne."

Značný ohlas však tato naše akce vzbudila i mimo Kamerun a přišla nám řada požadavků na šíření knihy v dalších oblastech či zemích. Nyní připravujeme portugalské vydání pohádek pro angolskou Cabindu, režisér Jan Jiráň natočil četbu pohádek ve francouzštině (CD bude zdarma k dispozici jak ochranářským organizacím, tak rozhlasovým stanicím ve střední Africe) a letos na podzim bychom naši knihu rádi bezplatně poskytli školákům v Kongu (Brazzaville). Ostatně, bylo to právě vydání "kamerunské" knížky, které nás nasměrovalo k tomu, abychom se v pokračování projektu Odhalení mnohem výrazněji orientovali na Afriku.

Některé z pohádek si můžete v podání Petra Rajcherta poslechnout zde.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio
Projekt Odhalení