Módní kolekce pro gorily

4. duben 2011

Zoo Praha ve spolupráci s občanským sdružením Kedjom-Keku připravují módní přehlídku a internetovou aukci originálních šatů navržených z afrických látek. Výtěžek přispěje na ochranu goril nížinných a rovněž na stavbu české školy v Kamerunu.

Pražská zoologická zahrada představí v květnu speciální africko-českou módní kolekci na léto 2011, která v sobě spojí v sobě africkou barvitost i český um.

„Originální šaty a doplňky budou ušity z látek dovezených přímo ze střední Afriky. Jejich jedinečné barvy a vzory si mohou zájemci už nyní prohlédnout ve speciální aplikaci na Facebooku Zoo Praha,“ říká Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo. „Jejím prostřednictvím mohou také upozornit na to, které z látek jsou nejatraktivnější a o jaké střihy by měli největší zájem.“

Původní návrhy modelů bezplatně připravují studenti oboru Textilní a oděvní návrhářství Technické univerzity Liberec, kteří také zajistí ušití všech modelů. Nebude to ostatně jejich první aktivita tohoto druhu. Podobnou kolekci v minulosti již navrhli a vyrobili pro občanské sdružení Kedjom-Keku, se kterým Zoo Praha spolupracuje i na letošním projektu.

Výnos z prodeje originálních šatů bude rozdělen mezi Zoo Praha a Kedjom-Keku rovným dílem. „Polovina výtěžku bude určena na podporu aktivit Zoo Praha ve střední Africe, které směřují k ochraně goril nížinných; polovina na školu v západním Kamerunu, kterou pod vedením Martina Mikeše staví Kedjom-Keku,“ vysvětlil Bobek.

Africko-česká módní kolekce, jejíž výslednou podobu můžete ovlivnit hlasováním ve facebookové aplikaci na http://apps.facebook.com/latkyafrika, bude představena v Zoo Praha, a to v neděli 22. května od 14 hodin. V průběhu módní přehlídky budou pořízeny fotografie všech modelů a poté začne jejich internetová aukce.

autor: Zoo Praha
Spustit audio