Mládě prospívá

4. červen 2007

"Vše je v pořádku. Kijivu s mládětem často odpočívá, většinou v klidných místech vnitřní expozice, takže je návštěvníci zahlédnou jen zřídka. V sobotu i v neděli byly u nás obrovské davy, návštěvnický provoz v pavilonu jsme museli regulovat a zájemce o malou gorilku jsme pouštěli do pavilonu jen po skupinkách."

Tak takovou zprávu jsme dostali od Marka Ždánského ze zoo. Přestože nebylo tak letní počasí jako v předchozích týdnech, za mládětem do Prahy se vypravili zájemci až z opačných koutů republiky. V sobotu jich bylo 10358, v neděli 3491! To jsou opravdu mimořádné počty a odbavit je v pavilonu bylo velmi složité.

Kijivu si mládě pečlivě hlídá, a to ukazuje, že má opravdu hodně síly - když máma přechází po výběhu, drží se samo na jejím břichu jako klíště.

Mládě se se také pravidelně vyměšuje, a to je důležitým důkazem dobrého trávení. Mateřské mléko saje často a s velkou chutí.

O novorozence mají největší zájem Moja a Shinda - chodí se na ně často dívat a snaží se ho dotýkat, což Kijivu odmítá tolerovat a odstrkuje je nebo odchází stranou. Zato Kamba a Richard se o mládě prakticky nezajímají, či spíše se tak navenek chovají.

Množí se dotazy na pohlaví mláděte - to zatím nikdo z nás nezná. Bohužel se zřejmě nepodařilo nalézt žádné organické pozůstatky porodu - Kijivu všechno sežrala včetně pupeční šňůry, což je instinktivní přirozené chování. Nyní se budou v zoo snažit získat vzorek trusu mláděte, ale zatím je to těžké. Mládě se vyměšuje do chlupů Kijivu.

A co dělá Moja? drží se stále většinou s tetou Kambou nebo se klackovitě sama pohybuje po výběhu a předvádí se.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení