Mládě milénia

17. březen 2000

Samička severní formy bílého nosorožce Nájin zatím polehává v závětří výběhu a snaží se zachytit co nejvíc paprsků předjarního sluníčka. Běžný návštěvník královédvorské zoo si jí možná všimne jen díky jejímu dlouhému, dopředu zahnutému rohu. Brzo ale bude všechno jinak. Nájin má totiž porodit "mládě milénia".

Severní forma nosorožce tuponosého (Ceratotherium simum cottoni) neboli bílého je pokládána za nejohroženějšího velkého savce na světě. Ve volné přírodě, v národním parku Garamba v Konžské demokratické republice, těchto nosorožců přežívá jen asi pětadvacet a v zajetí jich žije všehovšudy devět. Šest se jich nachází v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem, tři v San Diegu.

V roce 1981 ještě stavy severních bílých nosorožců přesahovaly tisícovku jedinců. O tři roky později už jich zbývalo pouze jedenáct! Jejich úbytek způsobilo především pytláctví. Na počátku osmdesátých let se do Severního Jemenu každoročně dováželo 1,75 tuny nosorožčích rohů, což představovalo asi polovinu celosvětového obchodu s touto komoditou. Situace se poněkud zlepšila až v polovině osmdesátých let - jednak došlo ke kolapsu ropného trhu, tudíž Jemenci zchudli, jednak místní úřady zpřísnily opatření namířená proti dovozu nosorožčích rohů. Počet severních bílých nosorožců začal velmi pomalu narůstat. V roce 1991 jich bylo napočteno osmadvacet, v roce 1993 dvaatřicet.

Jestliže snad mohly být důvody k mírnému optimismu, zmizely v okamžiku, kdy v Kongu vypukla občanská válka. V roce 1996 proběhly tiskem zprávy o tom, že v Garambě byli zabiti dva nosorožci - a s nimi i tři strážci národního parku. Na jaře 1998 tam experti WWF pozorovali 25 nosorožců. Později už nad Garambou nebylo možné uskutečnit ani přelety letadlem.

Mají severní bílí nosorožci naději na přežití? Ředitelka královédvorské zoo Dana Holečková se domnívá, že ano: "Optimální by ovšem bylo, kdybychom mohli nosorožce z přírody i ze zajetí umístit společně někam, kde by se v klidu rozmnožovali, třeba do JAR nebo Austrálie. Bohužel asi není síly, která by k podobnému kroku přiměla konžské úřady."

Zbývají tedy pokusy o rozmnožování v zoologických zahradách. Nájin je třetím a zatím posledním severním bílým nosorožcem, který spatřil světlo světa v zajetí (tudíž v královédvorské zoo, jinde se je rozmnožit nepodařilo). Narodila se 11. července 1989 a dospělosti dosáhla v polovině devadesátých let. Zabřezla ale až poté, co se ze San Diega vrátil samec Saút.

Mládě Nájin a Saúta by se mělo narodit v červenci nebo v srpnu, jako nejpravděpodobnější termín porodu se jeví první polovina července 2000. Bude to událost světového významu. Ne nadarmo se začíná mluvit o "mláděti milénia".

Základní údaje o nosorožci tuponosém. Hmotnost 1 800 až 2 500 kilogramů. Výška 1,5 až 1,8 metru. Délka předního rohu až 1,5 metru. Doba života 40 let.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio