Mláďata se začínají podobat rodičům

31. květen 2001

Ve věku 4 týdnů dochází u sokolů k výrazným změnám chování. Nemotorné, věčně ležící bílé chomáčky jsou minulostí. Mláďata vyrostla a zesílila. Jejich váha se nyní blíží dospělým ptákům. Mláďata se postupně postavila na vlastní nohy a jsou si schopna trhat i potravu. Přesto je Týna stále krmí, většinou ve vchodu do budky. Mladí stále více trénují svá dorůstající křídla. Jejich hlasové projevy se podobají dospělým. Nyní např. volají, když se blíží rodiče. Mláďata jsou pohyblivější a odvážnější. Pro ptáky důležitá činnost - čištění a rovnání peří - zabírá stále více času. Někdy se mladí snaží zmocnit i přinášené potravy.

Dne 24. 5. v 6 hodin ráno se starší, tedy původní samička ANEŽKA, vyškrabala z budky a poprvé strávila asi čtvrthodinku vně - v prostoru věžičky. Zřejmě se jí to zalíbilo a okolo 1/2 9 téměř půlhodinový výlet opakovala. Odpoledne budku opustila celkem třikrát. Jednou zde?přednostně? dostávala potravu od Týny. To bylo tak silným lákadlem pro mladší, přidanou samičku MARII, že se po několika nezdarech vyšplhala také před budku. Zpět se ze svého prvního výletu navrátila za 1/2 hodiny.

Od těchto prvních pokusů láká větší prostor a lepší rozhled z věžičky mláďata stále více. Např. v neděli 27.5 byla MARIA mimo budku celý den od 5:20 do 18.00, starší ANEŽKA pak během devíti vycházek opustila budku na 15 hodin. Budka zůstala během dne zcela prázdná po více jak 13 hodin! Hlavní dění se tak trvale přesunulo před kameru č.2. Do budky se mláďata vracejí pouze na noc.

Rozhled po "krajině" je důležitým vjemem, který mláďata v tomto věku potřebují pro vytvoření představy o vlastním habitatu, tedy typu prostředí ve kterém žijí. Zároveň umožňuje vytvoření jakési prostorové mapy v jejich paměti. Soudí se, že ptáci jsou v tomto směru citliví především v prvních měsících života.

Jakýkoliv náš zásah do hnízdění či návštěva budky jsou již vyloučeny. Mláďata by mohla seskočit dolů.

Spustit audio