Miroslav Zikmund

(14. 2. 1919 – 1. 12. 2021)

1. prosince 2021 zemřel spisovatel a cestovatel Miroslav Zikmund, bylo mu 102 let. Spolu s Jiřím Hanzelkou procestovali doslova celý svět. Jako první autem pokořili Núbijskou poušť, projeli přes stovku zemí a přivezli desítky tisíc metrů filmových materiálů.

Miroslav Zikmund

S Jiřím Hanzelkou se seznámili na Vysoké obchodní škole. Nacisté ji uzavřeli, takže dostudovat mohli až v roce 1946. Hned další jaro se vydali na svou první výpravu.

Sami neměli žádné peníze, ale po obhajobě svého projektu před tehdejšími úřady dostali stipendium 400 tisíc korun a vůz Tatra 87 – výměnou za to, že budou uzavírat válkou zpřetrhané obchodní vztahy, propagovat československou vlast a své cesty poctivě dokumentovat. Z pražských ulic dojeli do marocké Casablanky, přes exotický Egypt a Súdán poté až do daleké Etiopie. Autem jako první na světě pokořili Núbijskou poušť.

Po překonání afrického kontinentu se přesunuli do oblasti Jižní Ameriky, kde se z Argentiny dopravili do Mexika. Tam jejich cesty prozatím skončily – kvůli zranění Hanzelky i železné oponě, která nedovolila cestovatelům vkročit za hranice USA.

Příběh Miroslava Zikmunda

Jejich popularita v Československu mezitím obrovsky narostla. O 44 procestovaných zemích vzniklo několik knih, reportáží i besed. Následovaly cesty do Asie a Oceánie, poté se dvojice připravovala navštívit Austrálii. Jenže přišlo období normalizace.

Jejich výpravy a veřejný život tak ukončil rok 1968 a kritické pojednání o Sovětském svazu, které společně sepsali.

Znovu vyjet za hranice a vydávat knihy mohli až o dlouhých 21 let později, po pádu komunistického režimu. Hanzelka onemocněl a Zikmund tak sám navštívil Japonsko, Austrálii, Nový Zéland, ale i Sibiř nebo Srí Lanku.

Za své dílo cestovatelé obdrželi Cenu E. E. Kische a také českou Medaili Za zásluhy.

Rok po smrti Hanzelky v roce 2003 byl Zikmundovi udělen také čestný doktorát Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

V automobilech Tatra dohromady strávili 10 let. Přivezli desítky tisíc metrů filmového materiálu a navštívili 112 zemí světa. Jejich deníky jsou dodnes uloženy v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Všechny články

Stránky

Sledujte nás