Mirko Očadlík k Mozartovským oslavám - 1956, dvojice Medek a Moravec - 1966

13. leden 2013

Jméno Mirko Očadlík nepochybně znají všichni, kdo mají blízko k tzv. klasické hudbě. V málokteré knihovně chybí třeba Očadlíkovy rozbory děl mistrů Svět orchestru či nějaká práce smetanovská.

Dlouze by se dalo hovořit o Očadlíkovi-muzikologovi, zajímavé je ale i jeho mnohaleté působení rozhlasové – od roku 1928 do roku 1950 tu pracoval v řadě funkcí, po roce 45 i jako programový ředitel. Už ve třicátých letech vyniknul jako známý a nápaditý popularizátor hudby, jeho rétorika a vtipnost, ale i vřelý vztah k české hudbě, mu zajistily značnou přízeň posluchačů. V roce dvoustého výročí narození WAM promluvil Mirko Očadlík – v té době už Děkan FF UK na zahajovacím večeru Mozartovských oslav. Bylo to 13. ledna roku 1956.

Pořadů s popularizačním či hudebně-vzdělávacím zaměřením nabízel Československý rozhlas od počátků celou řadu, ve druhé polovině 60. let se objevil zvláštní formát: srovnávání různých interpretačních přístupů – hlavním objektem zájmu byli klavíristé a dvěma mimořádně zasvěcenými, velmi přísnými a přesto noblesními průvodci byli dva mladíci: muzikolog Ivan Medek a klavírista Ivan Moravec.

autor: Eva Hazdrová-Kopecká
Spustit audio