Milionový model koně připlul za studenty veterinární školy v Hradci Králové až z daleké Kanady

9. březen 2018 09:45

Velkou novinku začali při výuce používat studenti ze Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové. Jako učební pomůcku dostali koně. Na tom by nebylo nic zvláštního. Ovšem u tohohle zvířete můžou žáci trénovat různá vyšetření bez obav z toho, že by mu ublížili. Jedná se totiž o model koně v životní velikosti, který zatím jinde v Česku není.

Studenti získali model koně až z Kanady, stál milion korun a velkou výhodou je to, že mu mohou různě vyndávat a zandávat orgány.

Skupina maturantů dostává v učebně úkol. Vyšetřit mají černého koně. Na první pohled vypadá jako živý, ve skutečnosti se jedná o propracovaný model.

A právě to je pro studenty velká výhoda, vysvětluje jeden z nich Jan Wagneter: „Je lepší si to vyzkoušet na modelu, než abych šel rovnou k živému koni. Ten by mne mohl klidně i zabít. A tady se to naučím v klidu nahmátnout a tuším, kde co může být."

Záda koně jsou teď odkrytá a studentka Karolína Bešťáková ukazuje jednotlivé orgány: „Máme tady slezinu, levou ledvinu. Myslím si, že je to super pomůcka. Že si to umíme lépe představit, protože na obrázku je to také jiné."

Milionový model koně slouží studentům veterinární školy v Hradci Králové

Studenti můžou zkoušet i očkování nebo třeba odběr krve

Získat moderní model koně nebylo úplně jednoduché, říká ředitelka Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové Hana Rubáčková: „Kolegyně našla kanadskou firmu, která je součástí veterinární univerzity v Calgary. Nejsložitější byla cesta koně z Kanady do Čech. Protože mu museli vyrobit speciální skříň. A plavil se po moři, přes celnici až do naší školy."

A doplňuje: „Model koně stál opravdu milion korun. A je to vynikající v tom, že studenti nemusí ty postupy nacvičovat hned na živém zvířeti. Tady to mohou dělat do nekonečna a opravdu si to vyzkouší tak, že když přijdou k živému zvířeti, tak už to dělají dobře."

V budoucnu by veterinární škola ráda pořídila podobný model krávy.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související