Miliarda stromů pro Zemi

28. květen 2008

Stromy se naštěstí nejen kácí, ale také vysazují. Jen roce 2007 přibyly v rámci projektu Miliarda stromů pro planetu Zemi 2,5 miliardy stromů.

Úspěšná kampaň Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) Miliarda stromů pro planetu Zemi (The Billion Tree Campaign) pokračuje i v letošním roce. Projekt navrhla nositelka Nobelovy ceny míru Wangari Maathai společně s monackým knížetem Albert II.

Za první rok se po celém světě místo navrhované jedné miliardy stromů podařilo vysadit celkem 2,5 miliardy stromů. Původní cíl takbyl dvaapůlkrát překonán. UNEP proto pokračuje v kampani i v letošním roce. Cílem je rozšiřování zeleně ve světě, která může mimo jiné pomoci zmírnit důsledky probíhajících klimatických změn.

Výkonný ředitel UNEP Achim Steiner doufá, že se v rámci kampaně podaří do roku 2009 vysadit alespoň 6,7 miliardy nových stromů - tedy zhruba jeden strom na každého obyvatele planety. V prosinci roku 2009 totiž proběhne v dánské Kodani klimatický summit OSN.

Češi v rámci kampaně v loňském roce vysadili více než 133 000 stromků.

Zapojit do kampaně se mohou jednotlivci i školy, zájmové organizace, podniky nebo obce a města. Zasaďte za sebe svůj vlastní strom! Více informací včetně přihlašovacího formuláře najdete na webových stránkách projektu Miliarda stromů pro Zemi.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

Více z pořadu