Meteor o želvách, měsících planet a tyranosaurovi s automobilem

9. březen 2024

Poslechněte si:

  • 01:11 Proč želvy v zimě nedýchají?
  • 13:30 Proč planetám stále přibývají měsíce?
  • 22:00 Vynález duralu
  • 27:44 Používají mravenci antibiotika?
  • 36:17 Udržel by tyranosaurus v tlamě automobil?
  • 42:38 Gramotnost díky chemii

Hovoří zoolog Miroslav Šebela, astronom Pavel Gabzdyl nebo paleontolog Vladimír Socha. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy Fobie z chemie čte Lukáš Král.

Proč želvy v zimě nedýchají?

Vodní želva

I na našem území žijí ve volné přírodě želvy. Už jich není mnoho, ale například v přírodní památce Betlém sousedící s vodní nádrží Nové Mlýny na jihu Moravy, jsou stovky želv bahenních. Daří se jim tam velmi dobře díky zoologovi Miroslavu Šebelovi, který jich tam několik přivezl z dunajské delty. Po celou dobu sleduje jejich fascinující život. Například během zimních měsíců se želvy uchýlí na dno a přepnou se do režimu připomínající spánek. Během něj dokonce přestanou dýchat.

Proč planetám stále přibývají měsíce?

Planeta Jupiter

Merkur 0, Venuše 1, Země 1, Mars 2. To jsou velmi nízké počty měsíců a určitě se už nezvýší. Planety jsou prozkoumány a další měsíce je neobíhají. Jiná situace je u velkých plynných planet. Počty měsíců jsou obrovské a stále rostou. Jupiter 95, Saturn 146, Uran 27, Neptun 14. Podle Pavla Gabzdyla z Hvězdárny a planetária v Brně přibylo skokově u Saturnu 63 nových měsíců, aniž by k němu přiletěla nějaká nová sonda. Jak je to možné?

Vynález duralu

Vzducholoď

Německý chemik Alfred Wilm měl za úkol zkoumat slitiny hliníku, kovu sice lehkého, avšak s mizernými mechanickými vlastnostmi. Nedaly by se nějak vylepšit? Jednu zářijovou sobotu roku 1906 připravil slitinu hliníku s několika procenty mědi a malým podílem hořčíku a manganu, tu zahřál na 500 stupňů Celsia a vzápětí rychle ochladil ve vodě. Získal materiál s násobně větší pevností a pružností! Dural byl na světě. Konečný patent podal v březnu 1909, v platnost vstoupil až po třech letech, 9. března 1912. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Používají mravenci antibiotika?

Mravenec Solenopsis invicta

Afričtí mravenci jsou vyhlášení svými bojovými strategiemi a specializují se na lov termitů. Nejprve pošlou zvědy, aby našli nepřítele. Pak nastupují dělnice s velkými kusadly, aby otevřely díru do chodby s termity. Do ní naskáčou malí mravenci a útočí. Po lítém boji je řada mrtvých a raněných. Zajímavé je, že mravenci své raněné donesou domů, kde je léčí. Biolog prof. Jaroslav Petr upozornil, že je léčí antibiotiky, která by mohl využít i člověk.

Udržel by tyranosaurus v tlamě automobil?

Tyranosaurus Rex

Zní to jako pouhá fantazie. Tyranosaurus postupuje městem a snaží se sežrat lidi. Co mu stojí v cestě, snadno odhodí. Bere automobil do své obrovské čelisti a zahazuje ho do výlohy blízkého obchodu. Fantazie spočívá v tom, že dinosauři dnes nežijí. Ale kdyby žili, dokázal by tyranosaurus s automobilem takto zacházet? Dr. Vladimír Socha představil fyzické možnosti tyranosaurů.

Gramotnost díky chemii

historická plachetnice

Po staletí byly lodě, jež se plavily a obchodovaly v tropických vodách, náchylné k poškození, které jim způsobovala šášeň lodní: slanovodní mlž, jenž se živí potopeným dřevem. Snaha chránit lodě směřovala nejprve k nalezení odolnějšího dřeva. Jenže to postupně docházelo. Pomohla chemie a tzv. uhelný dehet. Při jeho výrobě byl vedlejším produktem svítiplyn. Ten se dal využít i v domácnostech místo svíček. Pozoruhodný příběh o tom, jak chemie pomohla zvýšit gramotnost, píše v knize Fóbie z chemie australský učitel chemie James Kennedy. Z knihy nakladatelství Grada čte Lukáš Král.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo na portále mujRozhlas.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související