Messy a Minouche už jsou fit

29. květen 2007

Fotografie samic dovezených na sklonku minulého roku do Zoo Dvůr Králové vzbudily zaslouženou pozornost. I když se dopředu avizovalo, že přijíždějí nejen proto, aby dělaly společnost Tadaovi, ale i proto, že nejsou v ideálním zdravotním stavu, resp. mají nápadnou nadváhu, nikdo netušil, jaké kuličky přicestují.

Od začátku pracovníci Zoo Dvůr Králové tvrdili, že zcela změní denní režim goril a jejich jídelníček a že prioritou bude upravit jejich váhu na nějakou standardní úroveň. Stalo se to ale opravdu? Na diskusním fóru Odhalení se totiž nedávno objevil následující příspěvek:

Protože bydlím nedaleko Dvora Králové, byla jsem se podívat 20. 11. 2006 na nové Tadaovy manželky. Po vnitřním výběhu běhaly dvě veliké chlupaté tukové koule a za nimi samec. Zeptala jsem se ošetřovatelky, co to má znamenat, a ona mi řekla, že to jsou dvě staré neplodné samice, které přivezli z Lodýna a že musí zhubnout. Chystám do zoo příští neděli, a tak jsem zvědavá, zda jsou hubenější.

A taky mě zarazilo, že jsou to prý "neplodné samice", když píšete, že Messy je plodná a mohla by přijít do Prahy k Richardovi. Jak to vlastně je?
Milada

V diskusi odpovídal Jiří Bukovský:

V sobotu jsem Dvůr Králové navštívil a fotky goril (a okapi) umístil na http://www.kisspanda.rajce.idnes.cz/Dvur_Kralove_19.5.2007_-_Gorily,_okapi/. Rozhodně vypadají mnohem lépe než před rokem. Nejvíce mě ale udivila poznámka chovatelky, se kterou jsem mluvil, že i k jejich překvapení dnes váží Messy pod 90 kg - tedy méně než například Shinda v Praze. Každopádně je u Messy alespoň nějaká šance na zabřeznutí, takže proč to nezkusit?

Minouche před dietou a po ní

A my dodáváme: Messy je skutečně plodná, reakce ošetřovatelky byla buď chybná, nebo jste se ne zcela pochopily. Messy je dokonce pravidelně v říji, takže by co nejrychlejší spojení s plodným samce bylo možné a asi i vhodné. O tom ale musí rozhodnout odborníci, ve hře je celá řada jiných faktorů. O případných novinkách budeme neprodleně informovat.

Na fotografiích je vždy dvojice obrázků jedné samice v odstupu necelého roku. Vlevo brzy po dovozu do Zoo Dvůr Králové (foto M. Bobek) a vpravo před pár týdny (foto J. Bukovský).

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení