Menáž týdne: Sardelová nebo sleďová omáčka

25. únor 2015

V lepším případě k masu, v horším jenom k bramborám. I omáčky všeho druhu byly součástí polní kuchyně. Sleďová patřila k těm méně obvyklým.

Sardelová nebo sleďová omáčka

sardinky (sledě)
cibule
tuk
mouka
masový vývar
sůl

Vedle mouky a tuku na jíšku je dále zapotřebí 5g sardelek nebo slanečků (sleďů) a 5g cibule. Sardelky nebo slaneček se očistí, zbaví kůže a páteře. S cibulí nadrobno nakrájenou se orestují v tuku, pak se přidá mouka a udělá světlehnědá jíška, která se zalije horkým masovým vývarem, dobře se promíchá a propasíruje do masového vývaru, podle potřeby se osolí a velmi důkladně provaří.

Kdo v armádě vařil?

Jako kuchaři působili vojáci bez hodností, kteří se denně střídali. Vařit - pokud to neuměli z domova od maminky - se učili od starých mazáků. Výukou se také, v rámci smluvních povinností, zabývali markytáni a kantýnští v kasárnách a ve špitálech, přičemž výuka budoucího vojenského kuchaře mohla začít až ve druhém roce prezenční služby. Pro ulehčení výcviku kuchařů byla jako služební kniha L-16 vydána v roce 1880 kuchařská příručka.

Zdroj: Petr Havel, Milan Hodík, Pavel Landa: Vojenská kuchařka totiž Kuchařská kniha c. a k. vojska

Spustit audio