Masožravé rostliny

9. říjen 2002

Masožravé rostliny jsou zvláštním druhem nebo skupinou rostlin, které mají velice zajímavý evoluční vývoj. Jejich masožravost, nebo lépe řečeno hmyzožravost, je způsobená tím, že rostou na velice specifických přírodních stanovištích.

Zpravidla to bývá na rašelinných mokrých půdách, které velmi těžce vážou některé živiny pro rostliny důležité, nebo rostou v tropických pralesích, jejichž půdy jsou velmi chudé na živiny. To znamená, že tyto rostliny mají dvojí způsob výživy. Jednak autotrofní, kdy pomocí asimilace vytvářejí látky potřebné pro svůj růst a živiny přijímají pomocí kořenů, a heterotrofní, kdy využívají organických látek rozkladem hmyzu. K tomu jsou vybaveny různými lapacími orgány, kterými loví hmyz a pomocí enzymů, které vylučují v těchto lapacích orgánech, tento hmyz rozkládají.

Masožravá rostlina

Tímto způsobem si opatřují rostliny hlavně organické látky, především dusík, fosfor a draslík, které v půdách, na kterých rostou, většinou chybí. Obvyklá otázka je, zdali mají lidé tyto rostliny krmit nebo ne, a v případě, že ano, tak čím. Rostliny tento druh výživy většinou nepotřebují, neboť u nás se pěstují většinou v květináčích a v půdách, které tyto prvky v dostatečné zásobě obsahují, takže výživa v podobě hmyzu pro ně není nezbytná.

Ani v našich podmínkách nelze vyloučit, že rostlinu pěstovanou v květináči uvidíme lapat hmyz. Zejména pěstujeme-li některý druh rosnatek, který má velmi lepkavé listy a vylučuje trávicí tekutinu, se může stát, že rostlina chytí hmyz přímo na našem okně.

autor: Jaroslav Čuba
Spustit audio