Martin rychle postupuje, o Jakubovi žádné nové zprávy (neděle 19. října 1997, 14:30)

19. říjen 1997

Naše čapí administrativa během čtvrtka a pátku výrazně povýšila; chaos způsobený stěhováním z pátého do šestého patra se ale ještě nepodařilo zcela eliminovat. Postrádám tisíc drobností, někdy i docela důležitých, které jsou v papírových škatulích, a tudíž v daném okamžiku beznadějně nedostupné. V pátek odpoledne se naštěstí podařilo zprovoznit počítač a nastrkat všechny kábly do správných zásuvek, takže jsem se mohl spojit s Toulouse a pak dokonce i naťukat zprávu pro Psa; omluvou za její stručnost mi budiž výše popsaná situace.

Novinka dne: zdá se, že Martin nabral kurs k Timbuktu. Během tohoto týdne proletěl rychlostí 200 km za den Maroko a kus Alžírska; včera večer byl hluboko v poušti, konkrétně v té části Sahary, která se jmenuje Erg Iguidi (27° 26´ s.š., 5° 0´ z.d.). Překvapuje mě, že se nejdřív někde nezastavil, aby se nakrmil a odpočinul si, ale snad ví, co dělá.

Opět jsem se zaobíral Terezou. Senzor pohybu visí pořád na čtyřicítce, takže si troufám tvrdit, že se jí nikdo netknul; kdyby ji nějaký Maročan zastřelil anebo třeba jen našel, určitě by její vysílač kdekomu předváděl a to by senzor pohybu aspoň trochu podráždilo. Tahle úvaha má ale jednu podstatnou vadu - senzor pohybu je aktivní jen šest hodin ze třiceti (jako ostatně celý vysílač). Nicméně zhruba za týden bychom mohli být na místě a pak se uvidí.

Jak už jsem psal, Kristýna je na svém zimovišti ve východním Senegalu (13° 3´ s.š., 11° 51´ z.d.). Znovu se vrátila do míst, která mimořádně dobře zná. Ví, kde se nakrmit, kde nocovat atd. (nabízí se srovnání s naším stěhováním, vybrat si jiné místo, byla by podobně zmatená a nejistá jako my v našich nových kancelářích), takže je snad na několik měsíců mimo nebezpečí. Ale nerad bych to zakřiknul; tím spíš, že Kristýna je naše favoritka, kterou sledujeme už třetím rokem.

O Jakubovi, kterého satelity zaznamenaly naposled ve středu v Egyptě (26° 25´ s.š., 31° 41´ v.d.), zatím nejsou nové zprávy, mohly by se ale objevit ještě dnes.

Na závěr upozornění, že zítra bude čápů plný éter: v 6:45 o nich budu mluvit na Praze v Dobrém jitru, v 9:30 na Radiožurnálu a zhruba v 15:20 v Odyseji, opět na Praze.

16:30 - Před dvěma a půl hodinami zaznamenal Argos Jakuba. Byl na severu Súdánu (21° 28´ s.š., 30° 49´ v.d.), takže už přeletěl přes obratník Raka. Předtím se ale pravděpodobně nakrátko zastavil kdesi v Egyptě - 550 kilometrů na čtyři dny, to je dost málo.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio