Martin má vážné rodinné problémy! (sobota 25. dubna 1998)

25. duben 1998

Nic mimořádného se na nejbližší dva dny nechystá, psal jsem v pátek. To jsem se zas přepočítal... Jak je napsáno v názvu příspěvku, Martin má vážné rodinné problémy!

Abych to vzal od začátku. Khalil Baalbaki (kameraman, fotograf, tlumočník a vyjednavač Odyseje) si na víkend půjčil ke svému Nikonu teleobjektiv velikosti Tlusté Berty. Na to konto dnes s Frantou Pojerem zajeli k Dobříši, aby se pokusili zvěčnit Martina na hnízdě. Postávali tam sice dva čápi - jenže ani jeden z nich nebyl Martin!

Nerad bych se unáhlil a taky Franta se tváří rozpačitě. Nedivte se:

- Loni jsme Martina chytli na hnízdě "Dobříš 1", kde se spolu se samicí Terezou staral o mláďata; to mu byly teprve dva roky, čili teoreticky měl být ještě nedopělý.

- Také loni se pak krom Terezy a Martina ukázal na hnízdě "Dobříš 1" další čáp černý; vyrukovali jsme s teorií, že by Martin mohl být helper (pomocník) a že právoplatným otcem mláďat je právě třetí, nám neznámý čáp (možná samec z nedalekého hnízda "Dobříš 2", který by tak měl dvě hnízda, dvě samice a dvoje potomstvo).

- Letos začátkem dubna se Martin vrátil k Dobříši (Tereza byla v té době dávno mrtvá); Franta přišel s úvahou, že v přírodě dospívají černí čápi už ve dvou letech (viz deníček z 8. dubna), pokud by to byla pravda, bylo by všechno jasné a přehledné.

12. dubna (viz deníček ze 13. dubna) jsem Martina zaměřil u hnízda "Dobříš 2" a o den později ho na tomto hnízdě pozoroval Franta Pojer; Martin se pářil se samičkou a nosil na hnízdo mech a klacky; zdálo se, že je ruka v rukávě.

No, a teď je na hnízdě přinejmenším jiný samec, možná ten původní, a Martin se zdržuje opodál (kolem třetí odpoledne ho Franta s Khalilem měli na příjmu, pak se jim ztratil).

Nabízejí se dvě eventuality: Vetřelec vypudil jenom Martina a uchvátil samičku (nebo jinak: samička našla zalíbení ve Vetřelci a Martin měl smůlu), anebo pár Vetřelců vystrnadil Martina i jeho partnerku. (Podotýkám, že označení Vetřelec/Vetřelci by mohlo být dost nespravedlivé, pokud by šlo o původní majitele hnízda, a že ve prospěch druhé možnosti by snad alespoň nepatrně mohlo svědčit pozorování, o kterém jsem psal včera - pan Doležal viděl Martina mimo hnízdo ve společnosti dalšího čápa.)

Ať to bylo tak nebo onak, bude zajímavé sledovat další vývoj událostí. Pokusí se Martin (případně Martin se svou partnerkou, což platí i pro některé další varianty) znovu dobýt "Dobříš 2"? To asi ne. Vrátí se na své loňské hnízdo "Dobříš 1"? Franta se přiklání k odpovědi, že ano. Nebo se bude dít něco úplně jiného? Ke kladné odpovědi se tentokrát přikláním já a hned pokládám několik dalších otázek: Pokusí se Martin zahnízdit poblíž? Vydá se hledat štěstí bůhvíkam? Přijme na "Dobříši 2" roli helpera?

Konečně ještě jedna okolnost. Pod "Dobříší 2", kde se Martin pářil se samičkou, je vyhozené vejce. Je to (asi) jasné. Vetřelec nemá zájem se starat o nevlastní potomky (pokud mu zůstala původní samička) a už vůbec ne o úplné cizince (to v případě, že s ním přiletěla jiná samička).

Tak mám pocit, že je to teď mnohem napínavější, než když naši čápi letí do Afriky...

P.S.: Tom Vild se na tento web chystá umístit fórum, ale polemizovat s námi můžete začít třeba hned.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio