Marko je opět doma!

23. duben 2008

I když jsem vysílači nejdřív nevěřil, velmi dobrou zprávu vyslal v noci z 20. na 21. 4. z Mongolska. Marko byl lokalizován nedaleko od svého hnízdiště!

Vzhledem k nízké kvalitě lokace (B) je vzdálenost od jeho tradičního hnízda jen 20 km celkem malá a spadá do rozpětí předpokládané chyby. Můžeme téměř s jistotou soudit, že Marko je opět na své skále u řeky Taats, jejíž obrázek můžete najít v příspěvku z minulého jara. Cesta z jeho posledního zimoviště mu trvala asi 1 měsíc.

Také dospělý čáp z Indie udělal obrovský pokrok. Zatajil se mi dech, když jsem si dnes ráno promítl jeho nejnovější lokaci do mapy. Včera po poledni byl v horách u řeky Indus jen asi 70 km od místa, kde byla zastřelena v prosinci 2002 Kateřina. Toto údolí mezi Hindukúšem a Himálajemi si dobře pamatuji z naší výpravy pro její batůžek. Nezbývá jen čekat na údaje z dalšího dne a věřit, že jeho osud bude šťastnější a že smutný příběh Kateřiny, použitý ve spolupráci s WWF Pakistán k propagaci ochrany tažných ptáků, snad zanechal nějaké pozitivní výsledky ve vědomí domorodých lovců. Před čápem se nyní odkrývají dvě možné, i když velmi obtížné cesty. Buď přes Hindukúš na SZ nebo přes hory či po údolí poněkud zpátky a pak známou tahovou cestou z ohbí Indu po údolích řek Gilgit a Hunza přes nejvyšší pohoří světa na sever. Kterou si vybere? Přežije?

autor: Lubomír Peške
Spustit audio