Manželství na dva dny

3. červenec 2009

2. část rozhovoru s Andreou Turkalo Mýtina Dzanga jako by byla z jiného času a z jiného světa. Na pozadí stěny pralesa vidíte desítky slonů. Samice, různě stará slůňata a tu a tam i samce s dlouhými kly. A spolu s nimi jsou na mýtině pralesní buvoli a antilopy... Právě zde, v zapadlém koutě Středoafrické republiky, už téměř 20 let působí americká zooložka Andrea Turkalo.

Andreu Turkalo jsme navštívili v dubnu letošního roku. V uplynulých týdnech jsme na webu Odhalení zveřejnili tyto příspěvky:

S Andreou za pralesními slony

Panorama Dzanga Bai

ŽIVOT MEZI SLONY - 1. část rozhovoru s Andreou Turkalo

Z fotografií pořízených na mýtině Dzanga jsme sestavili také kalendář, jehož výtěžek je určen na vybavení pro strážce rezervace Dja. Zakoupit si ho můžete ZDE.

Ve které části Afriky se mýtina Dzanga nachází, se můžete podívat ZDE.


Když se řekne slon, většina lidí si v souvislosti s Afrikou vybaví slony africké ze savan Keni nebo Tanzanie. Ale tito pralesní sloni jsou úplně jiný druh.
Sloni pralesní jsou mnohem menší než savanoví sloni afričtí. Samci jsou vysocí průměrně 2,4 metru v kohoutku, samice asi 2 metry. Savanoví sloni mohou být až o třetinu vyšší. Když spatříte tyto slony poprvé a už jste dříve viděli savanové slony, na první pohled si všimnete velikosti - jsou mnohem menší. Uši mají trochu zakulacenější a jejich kly bývají jemnější, tenčí. Liší se i kvalita slonoviny. U pralesních slonů je mnohem tvrdší, takže ji preferují řezbáři, protože se jim s ní lépe pracuje a mohou z ní vyřezávat hezčí předměty. Poptávka po slonovině pralesních slonů je tedy veliká. Ohromné počty slonů uloví pytláci. Když přijdete na mýtinu, myslíte si, že tu žije hodně slonů. Ale ve skutečnosti jsou velmi ohrožování pytláctvím.

Andrea na své pozorovatelně

Jaký pralesní sloni žijí?
Sloni obecně jsou společenští tvorové, zejména samice. Dospělé samice vytvářejí skupiny i se svými mláďaty, takže slonice může vytvořit skupinu se svojí dcerou a všemi mláďaty svými i jejími. Je to proto, že rodinné skupiny učí mladší slony. Slon se musí učit - stejně jako člověk. V lidské společnosti děti potřebují dobré rodiče, aby z nich vychovali dobré lidi. Totéž platí u slonů. Sloni se musejí učit být slony. Ve skupině vedoucí samice učí ostatní, kde nalézt kvalitní potravu a kde je bezpečno. Je to tedy matriarchální systém, což znamená, že vedoucí roli mají dospělé samice, které žijí se svými nejbližšími příbuznými.

Jak velké jsou obvykle takové skupiny?
V této populaci jsou skupiny, v nichž jsem napočítala až 25 členů. Ale to je díky tomu, že jsem je mohla dlouho pozorovat. Když půjdete na mýtinu, uvidíte pohromadě třeba tři slony - matku, její dceru a jejího potomka. To je to, co vidíte. Ve skutečnosti spolu v pralese komunikují, poznají navzájem svůj hlas, setkávají se a zase rozcházejí, protože prales je pro ně bezpečný. Nemají tu přirozené nepřátele kromě člověka.

Mýtina Dzanga

Jak dlouho zůstávají s matkou její synové?
Opouštějí skupinu ve věku šest až sedm let. Samci nechtějí zůstávat se svojí skupinou. Chtějí jít za dobrodružstvím.

Na mýtině jsou ovšem častěji vidět samice a mláďata. Samci na ni nevycházejí?
Samci na ni také chodí, ale bylo teď trochu vlhko, takže jich není moc vidět. Mýtinu mají rádi, když je suchá a mohou se dostat přímo k minerálům. Mladší samci si spolu hrají, protože se tím učí, jak být samci, zápasí spolu. Ale velcí samci jsou obecně samotáři. Ani se jim nelíbí představa jiného samce v blízkosti. Mají hierarchický systém, v jehož rámci navzájem poměřují síly. Není to boj, jen se strkají. Skutečný zápas mezi dvěma velkými samci se vidí vzácně. Obvykle bojují jen několik sekund, než jeden zjistí, že je slabší a odejde. Ale když spolu výjimečně opravdu vážně zápasí, mohou se navzájem i zabít.

Kolika let se sloni normálně dožívají?
Savanoví sloni se dožívají až 60 let. Samice dospívají zhruba ve 14 letech. Co omezuje délku jejich života, jsou zuby. Mají šest stoliček na každé straně, nahoře i dole a zuby se jim prořezávají odzadu. Když jim naroste šestá stolička, začnou se opotřebovávat. Včera byla na mýtině slonice, která brzy zahyne. Je hodně stará, znám ji už asi 20 let. Hodně hubne, protože nedokáže žvýkat potravu kvůli opotřebovaným zubům.

Dospělý samec

Co se stane na sklonku života? Odejdou od skupiny, nebo je skupina vyžene?
To je různé. Vídám mnoho starších samic samotných. Možná ztrácejí zájem být se skupinou, možná nestačí se skupinou držet krok, možná nejsou mentálně v pořádku. Je to stejné jako u starých lidí. To je na slonech zajímavé - jejich život se v mnohém podobá lidskému životu.

Samci tedy přichází za samicemi jenom v době páření?
Ano, jsou spolu jen v době páření. Samce snadno poznáte. Ze žlázy mezi okem a uchem jim začne vytékat sekret, močí si na nohy a jsou určitým způsobem cítit. Když samec najde samici, která je v říji, zůstane s ní asi dva dny. Několikrát se spáří a zase jí opustí a hledá další samice, protože samice se mohou pářit jenom po dobu několika dní jednou za čtyři až šest let. Takže samci nemají mnoho příležitostí k páření.

Jaké jsou interakce mezi slony a dalšími zvířaty?
Nějaká interakce probíhá, ale sloni se s nikým nesnesou. Nemají rádi jiná zvířata. Můžete vidět mladé slony, jak honí antilopy bongo a sitatungy. Jednou jsem viděla, jak sloní samec zabil buvola, protože nechtěl uhnout. Zjistili jsme, že to byla březí samice, a proto se pravděpodobně nechtěla hýbat. Zvířata jinak slonům uhýbají z cesty, protože vědí, že je mohou zabít. Sloni jsou velmi nesnášenliví.

V naší knize a na CD máme pohádku O vylekaných slonech. Je pravda, že se sloni snadno poplaší?
Ano. Třeba když padne strom, utečou, někdy stačí, aby hlasitě pukl plod, nějaká tobolka a utíkají pryč.

Na jednu stranu utíkají, když se něco děje něco neobvyklého, na druhou stranu zabijí každého, kdo jim nejde z cesty?
Poznají jiná zvířata, ale když slyší něco, co neznají, jsou velmi opatrní a volí útěk. Ale někteří sloni vědí víc. Na mýtinu chodí slonice, která když ostatní utíkají kvůli nějakému zvuku, zůstane na místě a jde k nejlepší díře. Je to pokaždé ta samá, Maureen.

autor: Miroslav Bobek a kol.
Spustit audio