Mánie přesně logicky myslet aneb Proč nosím vousy?

25. únor 2016

I režisér spojený  s tvorbou filmů, televizních pořadů, zanechal svou rozhlasovou stopu. A to v podobě několika pořadů, ve kterých půvabně vyprávěl své zážitky a svěřoval se se svými myšlenkami. Dnes využijeme konkrétně jeden z těchto pořadů - v únoru 1988 ho natočil redaktor Vladimír Bernášek. Zdeněk Podskalský se narodil 18. února 1923. Kde? Jaké školy vystudoval? Jaké filmy natočil? To vše si poslechněte z první zvukové ukázky z pořadu A léta běží….

Z portrétu Zdeňka Podskalského poznají i ti, kteří režiséra nikdy neviděli, že výrazným rysem jeho osobnosti, jeho „image“, jak by se dalo módně říct, byl mohutný plnovous. V další části rozhovoru s Vladimírem Bernáškem se dozvíme, jaký význam pro režiséra vousy měly.

Zdeněk Podskalský-1987

Zdeněk Podskalský se svou režijní tvorbou zaměřil výhradně na oblast komedií, případně hudebních komedií. Některé úspěšné filmové a televizní tituly už jmenoval Vladimír Bernášek v úvodním zvukovém snímku. Nezmínil se ale o patrně vůbec nejúspěšnějším filmu Zdeňka Podskalského, jímž je skvěle obsazená komedie Světáci. Příběh tří nevzdělaných fasádníků, kteří zatouží proniknout do „velkého světa“ a strávit noc po boku půvabných žen, vznikl v roce 1969 a dodnes je hojně reprízován.

Podskalský přebírá ocenění v rozhlasové Žatvě za rok 1987.jpg

Zdeněk Podskalský přebírá cenu v rozhlasové Žatvě za rok 1987. Foto: Archivní a programové fondy Čs. rozhlasu

Podskalský jen výjimečně působil jako divadelní režisér (např. režíroval svou vlastní hru Návštěva staré dámy z roku 1969, v níž vystupovali Iva Janžurová a Miloš Kopecký), napsal několik filmových scénářů a dokonce v jednom filmu si i zahrál – byl farářem v Menzelových Postřižinách.
O jeho osobním životě je známo, že přebýval ve velmi výlučném bytě ve věži na rohu Mostecké ulice a Malostranské náměstí – tento byt posloužil i jako interiér ve Svěrákově filmu Kolja.

Věž na adrese Malostrans.nám.28

Dlouholetou životní partnerkou režiséra Podskalského byla herečka Jiřina Jirásková.
Zdeněk Podskalský zemřel ve věku 70 let 29. října 1993. Pohřben je na hřbitově v rodných Malenicích u Strakonic. Ve stejném hrobě je uložena i Jiřina Jirásková, která zemřela o deset let později (7. ledna 2013).

Malenice-hrob Zdeňka Podskalského a Jiřiny Jiráskové

Malenice - hrob Zdeňka Podskalského a Jiřiny Jiráskové. Foto: creative commons

Spustit audio