Malé shrnutí nevolnosti Kijivu

6. srpen 2007

Už od sobotního rána pozorovali ošetřovatelé, že Kijivu není ve své kůži. Nejdřív jenom polehávala, ale pak už zůstala ležet. Péči o Tatu si vzala na starost Shinda, která ale nemůže mládě nakrmit, protože nemá mateřské mléko. Hrozilo tedy, že veterinář bude muset Kijivu uspat a mládě jí odebrat, aby mohlo být krmeno uměle. Jeho matka by pak podstoupila nějaké vyšetření a následnou léčbu.

Podle slov Marka Ždánského už se v neděli několikrát k tomuto kroku málem přistoupilo, ale Kijivu si pokaždé najednou Tatu vzala a nakojila i přes svou nevolnost. Mládě tedy bylo bez mateřského mléka nejdéle 29 hodin, což se, pro jednou, přežít dá, ale situace se už nesmí opakovat! V neděli se také ošetřovatelům podařilo Kijivu i s mládětem oddělit od skupiny, takže jí mohla být nastřelena antibiotika, která naštěstí zabrala a Kijivu doslova postavila na nohy. Přestala zvracet a polehávat a (v míře nutné) se věnovala mláděti. Ovšem necítí se takto oddělená dobře, je nervózní, nepřijímá potravu ani vodu (což je samozřejmě velice důležité pro tvorbu mateřského mléka, kterým by každé 3 až 4 hodiny měla svého potomka nakrmit) a dokonce napadala své ošetřovatele. Ti se tedy, po dohodě s veterinářem, rozhodli, že jí nastřelí další dávku antibiotik a posléze se vrátí zpět mezi ostatní gorily. To se stalo dnes po půl jedenácté.

Kijivu je tedy i s Tatu zpět mezi svými, ale mládě si znovu musela vzít Shinda, protože Kijivu je po nastřelení nechtěla.Ošetřovatelé také poslali vzorky jejího trusu do laboratoře. Výsledky rozboru budou prý známy do dvou až tří dnů, tak jenom doufejme, že se do té doby situace nijak nezkompikuje. Držme všem palce!

autor: Petr Rajchert
Spustit audio
Projekt Odhalení