Madagaskarská pověra s tragickými důsledky pro dvojčata

20. říjen 2008

Internetové stránky agentury Reuters píší o tragických důsledcích jedné pověry, přežívající na Madagaskaru. Je to pověra, týkající se dvojčat. Její důsledky ilustruje například případ devětadvacetileté Zaely, která nikdy nespatřila svou sestru-dvojče. Vychoval ji někdo jiný. Obě dívky a jejich rodiče jsou obětí pověry, která má na Madagaskaru, ostrově v západní části Indického oceánu, hluboké kořeny. Místní obyvatelé věří, že dvojčata nosí smůlu. Nešťastní rodiče jsou nuceni vzdát se jich, protože v opačném případě riskují, že je sousedé vyloučí ze své společnosti.

"Hledala jsem ji, ale marně," říká Zaely, která si na živobytí vydělává prodejem drobných výrobků. Místní tabu jsou významnou součástí každodenního života ostrovního národa u východního pobřeží Afriky, který už po léta fascinuje antropology unikátní směsicí kultur. Například někteří Malgašové na znamení úcty exhumují mrtvoly už dávno zesnulých příbuzných. Ale zatímco většina tabu je celkem neškodných, některá jsou velmi krutá.

"Před deseti lety jsem se musela vzdát svých dvojčat," stěžuje si čtyřicetiletá učitelka. "Od té doby jsem je neviděla." Od roku 1987 se podle oficiálních údajů dva zdejší sirotčince ujaly bez mála 250 opuštěných dvojčat. Madagaskarské úřady se chystají zasáhnout. Hodlají rozjet osvětovou kampaň namířenou proti tomuto nesmyslnému tabu, v jejímž rámci by se měly konat diskuse s tamními vůdci, rodiči a dětmi, kombinované s mediálními informacemi. V dlouhodobější perspektivě by měly být schváleny nové tvrdé zákony na ochranu dvojčat.

Podle madagaskarského ministerstva spravedlnosti umožní nový zákon policii a soudcům důrazněji zasahovat ve prospěch rodičů a dětí vystavených tlaku místních komunit. Některé rodiny se ale rozhodly čelit místním tabu vlastními silami a statečně nést následky. Od té doby, co welšští misionáři přivezli v 19. století na Madagaskar Bibli, vzrostlo napětí mezi ostrovními starobylými tradicemi a křesťanstvím - dnes náboženstvím dvou pětin sedmnáctimilionové populace.

"Byla to naše víra, co nám dodalo odvahu ponechat si dvojčata," říká osmačtyřicetiletý tesař a křesťan Ralay o svém a manželčině rozhodnutí nevzdat se svých čtyřletých dvojčat. "Zakázali nám chodit na schůzky místní komunity a přestože jsme v obtížné situaci, nevyužíváme sociální pomoc." Madagaskar, pověstný bohatostí a rozmanitostí své unikátní divočiny, se stal námětem populárního animovaného filmu z roku 2005. Přestože ve snímku hrají jen zvířata a žádní lidé, má Madagaskar jednu z nejrychleji se rozrůstající populací na světě. Asi dvě třetiny z jeho 20 milionů obyvatel žijí z necelých dvou dolarů denně a jen polovina umí číst - konstatuje na závěr agentura Reuters.

autor: Daniel Raus
Spustit audio