Letové Velikonoce (úterý 13. dubna 2004)

13. duben 2004

Oba čápi se o Velikonocích opět rozletěli. Irista dělilo včera od hnízda 600 a Altynaj 700 kilometrů. Je otázkou několika dnů, kdy budou zpět v oblasti hnízdišť.

Záměrně píšu o "oblasti hnízdišť", nikoli o hnízdišti u Obu. Je to kvůli Iristovi, který vytrvale míří k severovýchodu - jako kdyby neletěl k Obu, ale někam na Jenisej. Možná ještě změní směr, ale včera už byl jeden stupeň na východ od svého loňského hnízdiště.

A ještě stručná rekapitulace: Altynaj pobývala na Syrdarji až do soboty 10. dubna. Její nynější postup je velmi rychlý - jen včera mezi 4. a 9. hodinou světového času uletěla přes 250 kilometrů! Iristu opustil svou zastávku u jezera Balchaš buď ve čtvrtek 8., nebo v pátek 9. dubna a jeho směřování na hnízdiště je ve srovnání s Altynaj přece jen o něco rozvážnější. Přesné souřadnice a vzdálenosti naleznete zde, nový mapový systém zde.

Update 15.30: Altynaj je v těchto chvílích už jenom 250 kilometrů od domova. Od včerejšího rána do dnešního odpoledne uletěla víc než 1000 kilometrů!

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio