Leon Kuru: Toužím stát se kriminalistou

3. listopad 2019

Leon Kuru se odjakživa toužil stát kriminalistou a má k tomu dobře nakročeno. Osmnáctiletý student 3. ročníku střední školy veřejnoprávní v Třebechovicích chce v budoucnosti vyšetřovat vraždy jako kriminalista.

“Vždycky jsem se zajímal o postupy, o to, jak se případy řeší. Chtěl jsem si to zkusit a rád bych se tomu v budoucnosti věnoval. Chci se stát kriminalistou.”

Kriminalistou v jakém oboru?

“Chtěl bych se zaměřit na vraždy. To je můj sen.”

Není to trochu brutální?

“Není. Myslím si, že to je v pohodě. Nebojím se, mám na to žaludek – je to jen práce.”

Náchodský rodák představil obory, které se na škole vyučují:

“Kriminologie, penologie, ta je ale až ve 4. ročníku. Právo, Integrovaný záchranný systém, neboli nauka o všech bezpečnostních sborech, střelecká příprava a sebeobrana, na které se učíme různá bojová umění, a psychologie.”

Střílet se naučí každý

Už od 1. ročníku mají studenti výuku střelby a ta je především o dobré technice.

“Není to zase tak těžké v případě, že máte dobrého učitele. Střílet se naučí každý, ovšem ne ze dne na den – já se pořád ještě učím. Trvalo mi dva roky, než jsem to celé pojmul.”

Studenti absolvují několikadenní praxe se záchranáři nebo kurzy první pomoci.

“Mám za sebou praxi u zdravotní služby a absolvoval jsem zdravotnický kurz. Letos mě čeká cvičení s URNA (Útvar rychlého nasazení).”

Podpora rodiny, ale i nedůvěra

Podle jeho slov ho nejbližší rodina podporuje, setkává se ale i s nedůvěrou a předsudky, že studium nedovede do zdárného konce.

“Někdo mi věří, někdo ne. Říkají, že si najdu ženu a že školu nedodělám. Ale uvidí sami, že to dokážu. Moji blízcí mi věří a podporují mě. Na videu od Romea.tv říkám, že se chci stát policejním prezidentem, a taky že to dokážu.”

Od spolužáků dostává Leon Kuru podporu:

“Ve škole mě berou takového, jaký jsem. Já se nestydím za to, že jsem Rom, hrdě to o sobě hlásím. Není to o rase nebo o pleti, je to o člověku. Jak já k nim, tak oni ke mě.”

Mladý student motivoval ke studiu na střední škole i svého bratrance.

“Letos se na stejnou školu jako já dostal můj bratranec. Vyprávěl jsem mu o tom, jak to na ní probíhá. Také chtěl být od malička policista, hrávali jsme si spolu na ně. Zkusil to, dostal se a studuje v prvním ročníku.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio