Ledoví muži a jejich osudy

16. květen 2009

Pokud jste měli od úterý tři dny pocit, že se ochladilo, mohou za to tři "ledoví muži" - tedy alespoň podle lidových pranostik, jež praví "ledoví bratři přinesou rána, jak se patří". Ti tři jsou Pankrác, Servác a Bonifác - a zahrádkáři vědí, že po jejich odchodu je čas sázet. Kdo ale vlastně byli tito světci? A nakolik se v posledních letech staré pranostiky plní?

První ledový světec Pankrác za sebou měl pohnutý osud. Bylo mu jenom 14 let, když se odmítl vzdát křesťanství a tak byl 12. května roku 304 v Římě veřejně sťat. Svatý Servác - biskup, nezemřel mučednickou smrtí, ale na zimnici. Bylo to 13. května 384 v Maastrichtu. Poslední ledový světec Bonifác měl celkem nezávislý způsob života. Všechno se ale změnilo, když na vlastní oči viděl, jak jsou křesťané pro svou víru krutě zabíjeni. Pod vlivem hrůzných zážitků se veřejně přihlásil k víře Ježíšově. Byl okamžitě uvězněn a po krutém mučení jej biřicové vhodili do vařící se smůly. To se podle legendy psal rok 306.

A teď už k počasí a pranostikám. Podle meteorologa Jana Šrámka je asi jen málo pranostik tak populárních jako právě o těchto ledových mužích.

"První zmínky jsou o nich v knihách již během 17. století. Ledoví muži patří mezi takzvané teplotní singularity. Singularitu můžeme popsat jako nezvyklé chování nějaké fyzikální veličiny - v tomto případě teploty."

V polovině května, kdy už většinou převládá teplé počasí, totiž občas do střední Evropy pronikne velmi studený vzduch od severu.

"A nejčastější příčinou vpádu studeného vzduchu na naše území bývá tlaková výše nad Skandinávií a tlaková níže nad východní Evropou. Mezi těmito dvěma tlakovými útvary k nám proudí studený vzduch od severu. Pokud při takovém uspořádání tlakových útvarů dojde během noci k vyjasnění, může po ránu mrznout klidně i v polovině května."

Svatý Pankrác je patronem dětí a ochraňuje mladé rostliny a květy. Svatý Servác je vzýván, aby ochránil před škodami od mrazu. Pranostiky o zmrzlých mužích podle Jana Šrámka u nás vycházejí v průměru tak jednou za tři roky.

"V posledních desetiletích došlo k výraznému uplatnění ledových mužů na našem území v roce 1978. Tehdy ranní teploty klesaly na mínus jeden až mínus pět stupňů. A například v Třeboni bylo při zemi naměřeno až okolo mínus osmi. Chladné počasí tehdy vydrželo od 11. až do 17. května."

Tři ledoví muži mají také ledovou společnici - je jí světice Žofie. Stala se křesťankou a za vlády císaře Diokleciána, kdy vrcholilo pronásledování křesťanů, byla pro svou víru patrně roku 305 sťata. Pokud jste ještě nedali květiny ven, udělali jste dobře. Teprve teď by nebezpečí mrazů mělo být za námi.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu